Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

А.М. [ Mina ]

19. 05. 2023. 11:00 >> 11:00
1

DAMJANOVIĆ

Saradnja Crne Gore i EBRD tradicionalno dobra

Crna Gora i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) imaju tradicionalno dobru saradnju, ocijenio je ministar finansija Aleksandar Damjanović i ukazao na naredne projektne prioritete, primarno u oblasti putne i željezničke infrastrukture.

Iz Ministarstva finansija su saopštili da je Damjanović drugog dana Godišnjeg sastanka guvernera EBRD-a, koji se održava u Uzbekistanu, govorio na plenarnoj sjednici.

On je, u cilju prevazilaženja izazova globalne ekonomske krize, predložio da međunarodne finansijske institucije, uključujući EBRD, razmotre mogućnosti proširenja podrške članicama, tako što će obezbijediti instrumente budžetske podrške, koji bi omogućili lakši pristup komercijalnim finansijskim tržištima u pogledu obima i cijene zaduživanja.

Budući da je jedna od tema plenarnog zasijedanja bila podrška Ukrajini i obnovi te zemlje usljed ratnih dešavanja, kao i da je u tom kontekstu EBRD guvernerima zemalja članica dostavila na razmatranje i usvajanje Rezoluciju o povećanju kapitala banke za te potrebe, Damjanović je izrazio spremnost Vlade da podrži tu inicijativu, kao i predlog o proširenju poslovanja banke na zemlje Sub-Sahare i Irak.

Na marginama finansijskog skupa, Damjanović se sastao i sa zamjenikom Ministarstva ekonomije i finansija Uzbekistana, Ilkhom Nurkolovim sa kojim je razgovarao o finansijskim i razvojnim prilikama u obje zemlje.

Tokom razgovora je iskazana obostrana spremnost u odnosu na definisanje prioriteta koji bi bili temelj potencijalne saradnju u narednom periodu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније