Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

K. J.

26. 05. 2023. 12:14   >>  14:00 1

ABAZOVIĆ

Vlada će obezbijediti novac da Institut Igalo opet funkcioniše

Vlada Crne Gore će na elektronskoj sjednici početkom sedmice, ili sljedećeg četvrtka da učini operativnim sredstva koja će omogućiti da Institut “Simo Milošević” funkcioniše u narednim mjesecima, najavio je premijer Dritan Abazović na sjednici tog tijela.

Kako je rekao ovo nije trajno rješenje i mora se naći trajno rješenje za tako važnu zdravstvenu ustanovu.

“Dogovor je da za Institut ovom trenutku damo finansijsku injekciju koja bi mogla da premosti akutnu tešku situaciju u toj ustanovi. Svjedoci smo da nijedno teško pitanje nijesmo izbjegli i samo da bude jasno da država nije vlasnik 100 odsto, ali cijenimo ljude koji tamo rade i pacijente koji im dolaze i zato moramo da nađemo trajno rješenje”, poručio je Abazović.

Prema riječima državnog sekretara ministarstva finansija Ilije Vukčevića, cilj im je da do naredne sjednice Vlade sa resornim ministarstvom pronađu prelazno rješenje finansiranje Instituta “Simo Milošević”, kako bi ta institucija izmirila zaostale zarade i na dobar način ušla u ljetnju turističku sezonu.

"Dobili smo dopis od ove institucije, upoznati smo sa situacijom i problemima i naš je cilj da do naredne sjednice Vlade sa resornim ministarstvom iznađemo prelazno rješenje za njihovo finansiranje", istakao je Vukčević.

Prihodi od turizma i akcija "Stop inflaciji"


Na sjednici je bilo riječi i o prihodima od turizma, a ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović rekao je da smo po podacima Centralne banke, u prvom kvartalu prihodovali od turizma 110 miliona eura.

“Što je ako uporedimo sa prošlom godinom kad smo imali 45 miliona mnogo bolje. A 2019. godine smo imali 47 miliona. Sad imamo nevjerovatan rezulatat i to nam garantuje sjanu turističku sezonu”, naveo je Šurović.

Kazao je da u našoj zemlji trenutno boravi 42. 264 turista, što je 26 odsto više od 2019. godine te da idemo sigurnim koracima ka turističkoj sezoni.

Govoreći o akciji “Stop inflaciji” rekao je da su se pridružili još neki privredni subjekti.

Đurović je naveo da su se tri proizvođača peleta uključila u akciju i da su dali cijenu od 213 eura sa uračunatim PDV-om.

“Neka građani iskoriste mogućnost da do kraja jula kupe pelet po cijenama akcije “Stop inflaciji””, poručuje Đurović.

Usvojen program podsticajnih mjera za turizam 

Vlada je usvojila i program podsticajnih mjera za turizam za ovu godinu, vrijedan više od 600 hiljada eura.

"Programom podsticajnih mjera u oblasti turizma za 2023. godinu obuhvaćeni su organizovanje manifestacija, festivala, unapređenje ponude podizanja usluga u ruralnom turizmu, razvoj inovativnih turističkih proizvoda i usluga koje obogaćuju ponudu u ruralnom, zdravstvenom, sportskom i drugim vidovima turizma", kazao je Đurović.

Cilj je, navodi, obogaćivanje i unapređivanje kvaliteta turističke ponude, uz poboljšanje marketing aktivnosti kako bi se privukli turisti sa novih emitivnih tržišta, u pravcu generisanja većih prihoda u turizmu, produženja turističke sezone, povećanja stepena zauzetosti smještajnih kapaciteta i potrošnja i zaposlenost.

Mjere će sprovoditi resor kojim rukovodi Đurović, dok će mjere podrške za razvoj MICE turizma i podršku za sprovođenje zajedničke kampanje sa tur operatorima, sprovoditi Nacionalna turistička organizacija.

"Ukupan budžet za realizaciju programa podsticajnih mjera u oblasti turizma za ovu godinu iznosi 630 hiljada eura", kazao je Đurović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније