Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Т.Г.

02. 06. 2023. 11:34 >> 11:53
1

VUKSANOVIĆ U "LINKU"

"Plantaže će ustupiti dio imovine da plate poreski dug"

Plantaže sa aktuelnom Vladom su dogovorile da kompanija ustupi dio svoje imovine i na taj način isplati poreski dug koji ima prema državi, kazao je u emisiji "Link", na Radiju Crne Gore Nebojša Vuksanović, predsjednik Odbora direktora Plantaža. Istakao je da je reprocjena imovine pokazala da je vrijednost kompanije potcijenjena, te da postoji velika imovina koja koja se vodi na kompaniju ali se, kako je naveo, ne nalaze u knjigama.

"Sredinom aprila 2021. godine kada je novi menadžment došao u kompaniju može se reći da smo zatekli kompaniju na ivici finansijskog sloma. Ono sa čim smo se prvo susreli su nezadovoljni radnici, sa njima nam je i bio prvi sastanak, i dug kompanije u tom trenutku kako smo naknadno saznali iznosio je negdje oko 45 miliona, a u kompaniji je bila policija Specijalnog tužilaštva", kazao je Vuksanović.

Istakao je da se teško može zamisliti lošija i gora situacija kad se dolazi u neku firmu, ali da je danas situacija u kompaniji stabilizovana.

"Stabilizovali smo situaciju, u ovom trenutku kompanija stabilno posluje i možemo reći da nakon teških godina koje su uslijedile zbog korona virusa i rata u Ukrajini da će 2023. godina biti izuzetno uspješna, uspješnija nego 2019. godina koja se smatra rekordnom", kazao je Vukasanović.

Naveo je da su tri ključna povjerioca prema kojima kompanija duguje 22-23 miliona, te da dug prema državi iznosi blizu 12 miliona, a ostatak duga negdje oko 5 miliona je dug prema dobavljačima.

"U trenutku kad smo došli u kompaniju imali smo i određena dugovanja prema zaposlenima jer je plata kasnila, zbog smanjenih prihoda, jer se još uvijek nije definitivno izašlo iz korone. U ovom trenutku smo, povećanjem prihoda od prodaje i smanjenjem troškova poslovanja uspjeli na neki način da dovedemo kompaniju u situaciju da redovno servisira svoje dugove", kazao je Vuksanović.

Naveo je da im je najvažniji bio dug prema radnicima, koji su kako je kazao uspjeli ove godine da servisiraju.

"Bilo je kašnjenja plata, dvije u jednom trenutku i tri zarade, ali mi u ovom trenutku nemamo dugovanja prema zaposlenima", kazao je Vuksanović.

Istakao je da nije došlo do drastičnog smanjenja dugovanja, ali da se može reći da sada svoje obaveze redovno servisiraju.

"Plantaže će ustupiti dio imovine da plate poreski dug"

"Što se tiče poreskog dugovanja, to je jako bitna stvar i momenat u oporavku kompanije. Ovaj menadžment je uspio sa aktuelnom Vladom da dogovori da se taj dug riješi na način što će kompanija ustupiti dio svoje imovine u kompezaciju poreskog duga koji ima prema državi", kazao je Vuksanović.

Istakao je da je sadašnja Vlada dala maksimalnu podršku kompaniji.

"Bez njihove finansijke podrške koja je došla krajem prošle godine ne bismo izbjegli jedan vrlo nezgodan momenat. Podrška je iznosila negdje oko 1,5 miliona eura. Ona se odnosila na podršku kompaniji kao dio nadoknade štete koja je nastala nakon obilnih padavina grada", objasnio je Vuksanović.

Istakao je da je to bio prvi put da država pruža finansijsku podršku kompaniji.

"Mi smo zabilježili značajan rast 2022. godine gdje smo došli na nivo 2019. godine a ove godine očekujemo kad su u pitanju prihodi da prebacimo taj nivo", kazao je Vuksanović.

Istakao je da ono što planiraju da urade dovešće do toga da se i njihov kreditni rejting popravi.

"Mi smo tokom 2022. godine uspjeli da potpišemo reprograme sa svim bankama. U ovom trenutku u skladu sa tim reprogramom sve naše obaveze se izmiruju u roku od 30 dana, tj. ne postoji nijedno potraživanje duže od 30 dana", kazao je Vuksanović.

Istakao je da je to ono što banke žele da vide, da kako je kazao, kompanija redovno izmiruje svoje obaveze.

"Mi smo imali jedan turbulentan period od nekih dvije i po, tri godine kada to nije bio slučaj, kad smo morali da ulazimo u razgovor sa bankama. U ovom trenutku kompanija zbog te situacije i u trenutku kada smo mi došli prosto ne može da se zaduži kod banaka i banke nisu raspoložene za dodatno kreditiranje", kazao je Vuksanović.

Istakao je da im to stvara određene probleme, sprečava ih da ulažu, obnavljaju infrastrukturu i opremu.

"Računamo da rješavanjem poreskog duga i eventualno daljom prodajom dijelom imovine, koju ne vidimo u nekoj realnoj budućnosti kao potencijal za poljoprivrednu proizvodnju, saniramo sve dugove, i otvorimo vrata kompaniji za dalji oporavak", naveo je Vuksanović.

Istakao je da je kompanija završila proces reprocjene imovine.

"Hoću da kažem da smo na jedan domaćinski način pristupilu rješavanju ovog problema, u shvatili smo da je vrijednost kompanije potcijenjena. Zašto je to tako, ostaje da se neko drugi bavi time", kazao je Vuksanović.

"Vrijednost kompanije potcijenjena,  reprocjena imovine pokazala da postojiimovina koja se vodi na kompaniju ali se ne nalaze u knjigama"

Istakao je da je reprocjena imovine pokazala da postoji velika imovina koja se vodi na kompaniju ali se ne nalaze u knjigama.

Naveo je da je potpuno nepojmnjiva činjenica da se ima nešto u vlasništvu a nema ga u evidenciji.

"Mi smo značajnu imovinu, to je otprilike devet miliona kvadrata vratili da bude naša imovina i na taj način drastično uvećali vrijednost kompanije", kazao je Vuksanović.

Istakao je da je imovina na kraju 2021. godine iznosila iznosila oko 70 miliona eura, a sada izbosi oko 410 miliona.

"Doabr dio te imovine ne vidimo kao bitnu za budući razvoj komanije, i jednostavno to su resursi koje ćemo mi iskoristiti za saniranje finansijske situacije u kompaniji", kazao je Vuksanović.

Istakao je da je to plan kojim će se baviti tokom godine.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније