Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kolumne

18. 08. 2022. 07:19 >> 07:16
2

STAV

Jokić: Koncept ljudskih prava obesmišljen u CG

Volimo često da se pozivamo na osnovna ljudska prava a da pritom ne znamo šta ona zapravo obuhvataju, ne znamo mehanizme zaštite ljudskih prava i nemamo jasne granice između slobode govora i govora mržnje.

Piše: Bojana Jokić

Koncept ljudskih prava je u potpunosti obesmišljen u Crnoj Gori, ponajviše iz razloga jer je resor ljudskih i manjinskih prava oduvijek služio za partijska raskusuravanja i političku “kupovinu” nacionalnih manjina, a ne za suštinsku emancipaciju društva kako bi se preduprijedile mržnja i podjele.

Važnost tog resora ponajviše vidimo dok eskaliraju podjele i netolerancija. Konvencija o ljudskim pravima i slobodama je mrtvo slovo na papiru.

Visoki funkcioneri misle da su elementarna ljudska prava “prava nekih manjina”, suštinski se nikad nismo bavili emancipacijom građana u kontekstu ljudskih prava, a danas se čudimo podjelama, netrpeljivosti, ubiranju političkih poena kroz podjele, netoleranciji i apsolutnoj nestabilnosti društva.

Uloga Ustavnog suda, pored postupanja po inicijativi za provjeru ustavnosti, je i postupanje po ustavnoj žalbi koja je jedan od 3 domaća, od ukupna 4 mehanizma zaštite ljudskih prava ( pored; 1) sudova, 2)ombudsmana, 3) evropskog suda za LJP).

Svođenje resora ljudskih prava na resor za trgovinu, svođenje ustavnog suda na trgovinu podobnim i nepodobnim sudijama, trguje se sa našim elementarnim ljudskim pravima i mehanizmima koji nam služe da zaštitimo ista.

Svaka politička partija koja je trgovala sa Ministarstvom za ljudska prava i odabirom sudija Ustavnog suda je svjesno doprinjela mržnji i podjelama. Dobrodošli u zemlju obespravljenih građana, ratifikovane konvencije, koja svjedoči ponoru ljudskih prava - zaista smo zemlja čuda.

(Autorka je predsjednica Upravnog odbora LGBT Forum Progres)

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се