Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kolumne

14. 09. 2022. 06:37   >>  09:00

STAV RADULOVIĆA

“Ne može se odlučivati o saglasnosti zakona sa Ustavom”

Uprkos upozorenjima međunarodne i domaće stručne javnosti, desilo se ono što se najavljivalo i što je bilo očekivano – Ustavni sud Crne Gore ostao je bez kvoruma i trenutno ne može da vrši svoje ustavne i zakonske nadležnosti, osim u predmetima po ustavnim žalbama.

Piše: Veselin Radulović

Dakle, zahvaljujući neodgovornosti političkih partija u Crnoj Gori trenutno ne postoji institucionalna mogućnost zaštite ustavnosti i zakonitosti, ne može se odlučivati o saglasnosti zakona sa Ustavom i potvrđenim i objavljenim međunarodnim ugovorima, ne može se odlučivati o saglasnosti drugih propisa i opštih akata sa Ustavom i zakonom, ne može se odlučivati da li je predsjednik CG povrijedio Ustav, ne može se odlučivati o sukobu nadležnosti između sudova i drugih državnih organa, između državnih organa i organa jedinica lokalne samouprave i između organa jedinica lokalne samouprave, ne može se odlučivati o zabrani rada političke partije ili nevladine organizacije, ne može se odlučivati o izbornim sporovima i ne može se odlučivati sporovima u vezi sa referendumom koji nijesu u nadležnosti drugih sudova.

Kada se pogledaju navedene nadležnosti Ustavnog suda vidi se da se većina njih odnosi na ocjenu akata koje donose upravo oni koji su odgovorni zašto je Ustavni sud ostao bez kvoruma. Izbori raspisani za sljedeći mjesec neće se moći održati ako se u međuvremenu ne obezbijedi kvorum u Ustavnom sudu. Ne znam da li su to neki od razloga zbog kojih su političke partije i njihovi lideri doveli do toga da jedna od najznačnijih institucija ostane bez kvoruma i tako ne bude u mogućnosti da vrši svoje nadležnosti, ali svjedoci smo da su i zakonodavna i izvršna vlast više puta kršili Ustav sa neprimjerenom lakoćom i da većina političkih partija ne insistira previše na vanrednim izborima. Isto tako sam siguran da izbor sudija Ustavnog suda nije izvršen zato što su političke partije, na krajnje neprimjeren i čak nepristojan način, ovim pitanjem konstantno otvoreno trgovale, ucjenjivale i uslovljavale.

Odnos nadležnog skupštinskog odbora prema ovom pitanju posljednji je u nizu poteza koji je pokazao da politički interesi i želja za zauzimanjem pozicija od vrha i dalje po dubini, sprječavaju izbor sudija Ustavnog suda. Izbor sudija Ustavnog suda već dugo vremena je predmet političke trgovine, ucjena i uslovljavanja političkih partija. Čini se da će se sa postupkom izbora sudija Ustavnog suda odugovlačiti i dalje sve dok političke partije na pronađu model koji će zadovoljiti stranačke interese i lične ambicije. Tako neodgovoran odnos političkih partija ugrožava napredak Crne Gore prema EU i prema društvu vladavine prava, a prijeti i da u potpunosti parališe pravni poredak. U posljednje dvije godine imali smo čestu promjenu političke većine, ali odnos prema ovom i sličnim pitanjima ostao je isti.

Političke partije i njihovi lideri očigledno imaju interes da Crna Gora ostane partitokratsko društvo jer samo takvo društvo omogućava ostvarenje ambicija bez pokrića. U društvu vladavine prava takve ambicije ne mogu biti ostvarene. Iz tih razloga političke partije nastavljaju da kalkulišu sa izborom sudija Ustavnog suda i da to pitanje i dalje podređuju partijskim interesima. Zbog toga smo i došli u situaciju da nemamo funkcionalan Ustavni sud i da je neizvjesno da li će i kada taj sud dobiti kvorum za odlučivanje.

Više od dvije godine javnosti se šalju poruke o potrebi demontaže DPS-a i sistema koji je DPS kreirao. Istovremeno, oni koji te poruke šalju, u praksi demontiraju institucije i državu u cjelini. Sistem koji je kreiran da zadovoljava uske stranačke interese i pojedinačne ambicije bez pokrića, na žalost građana nije demontiran.

Autor je advokat

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се