Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kolumne

26. 03. 2023. 08:33   >>  26. 12. 2023. 13:25

Čitaj mi:

UDAR NA ZGRADU CNP-A

Lopatom na kulturu

Činjenice govore same za sebe. Sirovi ritual. Direktor Crnogorskog narodnog pozorišta Marka Baćović se usudio da radnike sa gradilišta u Bokeškoj ulici koji su demolili plato ispred zgrade, s namjerom da obezbijede napajanje strujom zgrade koja niče preko puta, pita: Što to radite ljudi? Verbalno su ga napali. Jedan ga je htio namlatiti drškom od lopate.

Piše: Vlatko Simunović

Zašto se to desilo? U istoriji pozorišta Ronald Harvud piše da pozorište posjeduje sposobnost da mijenja društvo, te da je zbog toga teatar pod oštrom prismotrom demokratske države, a totalitarističke vlade njim upravljaju. On tvrdi da pozorište “posjeduje i moć da povremeno blagosilja društvo i jedan tajanstven dar da otkrije, predosjeti ili izmijeni kolektivnu svijest”. Ako se dobro sjećam, tamo je kazano da i pozorište, srećom, ne mora stalno da gura do ivice ljudskog iskustva.

U tom kontekstu što govori drška od lopate nad glavom gospodina Baćovića? Otkriva kolektivnu svijest i da smo zaspali i zastrašeni. Otkriva da nam je suđeno da “guramo do granica ljudskog iskustva”. Jedan mučki atak na intengritet i dostojanstvo Crnogorskog narodnog pozorišta emituje poražavajuće, užasavajuće simbolične poruke. Adresirane su kompletnom društvu. Ta lopata u ruci koja se ustremila na glumca i upravnika nacionalne teatarske kuće, svima koji vjeruju u nadmoć kulture poručuje da prave račun bez krčmara. Nijesmo ljudska zajednica koja se ruši. Ona je porušena. Moć može da radi što hoće. Kultura je prošlost.

Ko se zbog te poruke bunio nekoliko dana unazad? Ko kozistentno brani Crnogorsko narodno pozorište? Upravnici, glumci i glumice, nekoliko prijatelja koji su napustili svoja mjesta za stolovima barova u ulici Bokeškoj i pridružili im se. I tačka. Muk. Pomalo je tužno. Izostanak burne rekcije i šutnja nacionalni tetar guraju u pustinju. Investitor i izvođač radova ponašaju kao neko ko misli da ne treba poštovati pravila zdravoga razuma. Prvo od tih pravila kaže - red je red. Ako njihova mučka, u nedjelju, na neradni dan započeta akcija na mermenim pločama zastrtom platou Crnogorskog narodnog pozorišta završi bez adekvatne kazne, građani će dobiti poruku da svi mogu da nas šamaraju i uzmu od nas što god im treba.

Ko smo to mi? Kazujući to što mora biti rečeno rječnikom i metaforama Grčke i Rima iz kojih se na nas izlio okean kulture - slobodni ljudi koji poručuju varvarima da za kapitele naših hramova ne smiju vezivati svoje konje.

Crnogorsko narodno pozorište politika jeste nemilice upotrebljavala i zloupotrebljavala. Davalo je pogrešne rezultate. I njemu se odavno nije desilio ništa žestoko i živo. O tom po tom. Žestoka i živa mora biti odbrana dostojanstva njegovog ansambla i upravitelja koji, nemoćni, primaju đon u lice od svijeta koji im ruši fundamentalno pravo odbrane radnog i duhovnog prostora. Teatar je pribježište. Investor i izvođač radova na gradilištu u ulici Bokeškoj upadom u posjed Crnogorskog narodnog pozorišta pokazali su kolika je nemoć kulture. Tu lopatu u ruci nesretnog radnika usmjerava njihova bahatost i svemoć. Građevinski radnici ruše. Naredbodavci se ne oglašavaju. Postoji li u tom njihovom svijetu iza debelih vrata riječ - izvini? Ima li za njih bilo što vrijednost, a da to nije novac?

U tišini završavaju posao. Prešli su granicu. Ima dana. Udarili su u temelje.

Novinar Blažo Davidović, pred sumrak života i lišen iluzija zapisao je “život je boks, a nije balet”. Skandalozni upad u posjed Crnogorskog narodnog pozorišta, za svakog ko nije naštelovan ignorant, ima razoran izražajni potencijal. Prst na čelo! Kuću koju ste sagradili i u kojoj živite, zemlja i šuma koju ste naslijedili od vaših predaka, firma koju ste vi osnovali i kojom upravljate - sve je to vaše jer za sada nije potrebno nekom vještom “bokseru” koji je na vrijeme utrčao na borilište i savladao pravila otimačine.

Iz dvorišta Crnogorskog narodnog pozorišta apsolutni favoriti ne smiju izaći uzdignute glave. Ako nas ima.
Ne ubjeđujem vas u nekakvo bratstvo. Samo podsjećam da smo svi saučesnici. Kultura ili varvari koji za kapitele naših hramova vezuju svoje konje. Pa vi birajte.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се