Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Podgoricom

[ Dnevne novine ]

28. 04. 2021. 07:15 >> 07:15
4

ODBOR DAO ZELENO SVJETLO

Podgorica dobija spomenik princeze Jelene Savojske

Odbor za društvene djelatnosti, međuopštinsku i međunarodnu saradnju glavnog grada predložio je gradskom parlamentu da usvoji predlog odluke o izmjeni odluke o podizanju spomen-obilježja postavljanjem spomenika Jeleni Petrović-Savoja, princezi Crne Gore i kraljici Italije, pišu Dnevne novine.

Programom podizanja spomen-obilježja za 2019. godinu, pored ostalog, predviđeno je postavljanje spomenika Jeleni Petrović-Savoja na koji je data saglasnost nadležnog ministarstva, što je na jučerašnjoj sjednici Odbora potvrdila i sekretarka za kulturu i sport Ana Medigović.

“U skladu sa ovim programom, donijeta je odluka koja je predmet izmjene. Kako usljed objektivnih okolnosti spomenik nije podignut 2019. i 2020. godine, pristupilo se donošenju izmjene programa i, u skladu sa zakonom, izmjeni ove odluke kojom je propisano da je rok za podizanje spomenika 2021. godina”, piše u skupštinskoj odluci o kojoj će se izjasniti odbornici na sjednici gradskog parlamenta 4. maja.

Ova odluka povučena je sa dnevnog reda sjednice Skupštine Glavnog grada 12. marta jer je Glavni grad tvrdio da im Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta nije dalo saglasnost na izmijenjeni program o podizanju spomen-obilježja za 2019. godinu i izmijenjenu odluku o podizanju spomenika Jeleni Petrović-Savoji.

Njihove tvrdnje demantovalo je tada Ministarstvo poručujući da su im 11. marta dali saglasnost na obje odluke i to prije isteka zakonom propisanog roka.

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković saopštio je nedavno da je kalup za spomenik princezi Crne Gore i kraljici Italije spreman za izlivanje.

“Podgorica dobija novi ukras 21. maja”, kazao je tada Vuković, što će ovom odlukom i definitivno biti sprovedeno u djelo.

Spomenik princezi Jeleni, koji oslikava njen lik dok je još bila mlada princeza, biće među prvim spomenicima u Crnoj Gori posvećen ženi u cijeloj figuri. Spomenik je djelo vajara Adina Rastodera.

Spomen-obilježje biće postavljeno na uglu Dječjeg parka i parka na Kruševcu. Ukupna visina spomenika je oko četiri metra, od čega oko 2,5 metra bronzane figure Jelene Savojske i 1,5 metar postamenta.

Širina cjelokupnog spomenika je oko 1,2 metra i dubina 1,2 metra. Spomenik će biti u bronzi, a postament u kamenu.

Udajom za kralja Viktora, princeza Jelena ojačala je staru savojsku dinastiju, a zbog dobročinstva postala omiljena u italijanskom narodu.

Od pape PijaXI dobila je priznanja za herojske napore u spasavanju povrijeđenih u razornom zemljotresu u Mesini i ugroženih u Prvom svjetskom ratu.

Preminula je 28. novembra 1952. u Monpeljeu u Francuskoj, gdje je i sahranjena.

Njeni posmrtni ostaci preneseni su iz Francuske na marijansko groblje Vikoforte u Italiji.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније