Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Podgoricom

T.G.

26. 04. 2022. 21:55 >> 22:07

VUKOVIĆ ISTAKAO

Posvećeni strategiji pametnog grada

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković sastao se sa predstavnicom “Espelie” i koordinatorkom projekta “Tehnical Assistance for the elaboration of a Smart City strategy in the Western Balkans” Kamil Imber (Camille Imbert). Povod sastanka bilo je predstavljanje konačne verzije strateškog dokumenta Smart City Action Plan za Podgoricu, odnosno dugoročne strategije pametnog grada na čemu su tim Glavnog grada i eksperti kompanije Espelia posvećeno radili od juna 2020. godine u cilju izrade Lokalnog digitalnog akcionog plana za Podgoricu, navodi se u saopštenju.

Na sastanku su predstavljeni glavni ciljevi tehničke podrške koji se odnose na pomenuti plan, mapiranje postojećih okvira koji imaju uticaj na razvoj, postavljanje prioriteta i plana investicija koji bi u bliskoj budućnosti dodatno unaprijedili kvalitet gradskih usluga, navodi se u saopštenju. 

Gradonačelnik je podsjetio da je od početka mandata jedan od prioriteta gradske uprave razvoj koncepta pametnog grada i da ga raduje nastavak implementacije ovih rješenja kako bi građanima pruzili još efikasnije usluge.

Imber je zahvalila Vukoviću na prijemu i kazala da joj je velika čast što boravi u Podgorici, te podsjetila da se ovaj projekat realizuje već par godina i da je veoma zadovoljna saradnjom i posvećenim odnosom gradske uprave kada je ova tema u pitanju.

"Dugoročna vizija razvoja Podgorice ustvari razvoj koncepta pametnih gradova što, između ostalog, podrazumijeva podizanje nivoa javnih usluga za građane, smanjenje štetnih uticaja na okruženje, očuvanje životne sredine i sve veći broj digitalnih alata", kazala je Imber.

Takođe, vizija razvoja Podgorice kao pametnog grada oslanja se na adekvatno upravljanje prostornim razvojem grada radi unapređenja kvaliteta života, kazali su iz Glavnog grada.

Vuković podsjetio da je od samog početka ove gradske uprave usmjerena na građane te da posvećeno radi na polju digitalizacije usluga koje pruža građanima, te da je gradski informacioni sistem spreman da usvaja smart city strategije, oslanjajući se na ljudske resurse, konstantno radeći na unapređenju javnih usluga.

"Posebno naglašavam značaj ovog koncepta kada je u pitanju javni prevoz i podsjećam da je Glavni grad prije dvije godine usvojio strateški dokument Plan održive urbane mobilnosti (SUMP) kojim je napravljen veliki korak naprijed, te da nam sve nove smjernice mnogo znače, i da smo u doba korone bili prinuđeni da razvijamo nove usluge, ali da još uvijek treba raditi na mijenju navika i podizanju svijesti o značaju projekata koji su vezani za oblast održivog razvoja, digitalizaciju inovativne tehnologije", istakao je Vuković.

Podsjećamo, Francusko Ministarstvo finansija, u saradnji sa Ambasadom Francuske, ranije su podržali projekat preko Francuske razvojne agencije AFD (Agence Francaise de Developpement) i konsultantske kompanije Espelia.

Regionalna tehnička pomoć usmjerena je na četiri glavna grada reagioma Podgoricu, Skoplje, Tiranu i Prištinu i vrijedna je oko 600.000 eura, ravnomjerno usmjerenih na navedene gradove, zaključuje se u saopštenju. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније