Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Podgoricom

Б.Б.

20. 10. 2022. 12:03   >>  12:03

MANS

Više organa Glavnog grada povećalo potrošnju u susret izborima

Više organa i javnih ustanova Glavnog grada Podgorica prekršilo je ograničenje upotrebe budžetskih sredstava u toku izborne kampanje, pokazala je analiza MANS-a. Najveća prekoračenja u potrošnji budžeta imale su Služba za zajedničke poslove i Služba za zaštitu i spasavanje.

Kako navode u MANS-u, Služba za zajedničke poslove je u septembru mjesečni prosjek prekoračila za preko 52 hiljade eura, i Služba zaštite i spašavanja je u avgustu potrošila čak 32 hiljade eura više od mjesečnog prosjeka u posljednih pola godine.

"Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja u članu 38. ograničava upotrebu državnih sredstava na način da državnim institucijama 'zabranjuje mjesečnu potrošnju veću od prosječne mjesečne potrošnje u prethodnih šest mjeseci od dana raspisivanja do dana održavanja izbora'. Ovo ograničenje je u zakonu uvedeno kao odgovor na raširenu praksu da pojedine državne institucije koriste budžetska sredstva kako bi upravo u toku izborne kampanje na terenu ostvarile prednost za određenu političku partiju i uticali na slobodnu volju birača", naglašavaju u ovoj NVO.

Kada su u pitanju prekoračenja potrošnje u avgustu, kako dodaju, osim Službe zaštite i spašavanja, mjesečni limit su prekršili i Građanski biro sa potrošenih 29.000 iznad prosjeka, JU Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju sa 23.000 eura, Direkcija za imovinu sa 17.000 eura više od šestomjesečnog prosjeka, te Sekretarijat za komunalne poslove koji je u avgustu potrošio blizu 16 hiljada eura više.

"Služba zaštite i spašavanja je šestomjesečni prosjek prebacila i tokom septembra kada je isplaćeno blizu 16.000 eura više, a osim ovog organa, zakonski limit su prekršili i Sekretarijat za podršku biznis zajednici sa blizu 14 hiljada eura više isplaćenih u odnosu na prosjek, ponovo Sekretarijat za komunalne poslove sa još 11 hiljada eura potrošenih iznad prosjeka, te Javna ustanova za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci sa više potrošenih deset hiljada eura", navode u saopštenju.

Analiza koju je MANS sproveo pokazuje da su se najveća prekoračenja odnosila na uvećane isplate neto zarada i ostalih naknada, izgradnju lokalne infrastrukture, održavanje objekata i troškove promocije i reklame.

MANS je prethodno ukazao da se sličan trend povećane potrošnje budžeta bilježi i na državnom nivou kao nastavak prakse kojoj svjedočimo uoči svih izbornih procesa, a koja je direktna posljedica nedostatka političke volje da se zakon adekvatno sprovede, ali i nepostojanja snažnije kontrole, prije svega od strane Agencije za sprječavanje korupcije.

Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja propisuje novčanu kaznu u iznosu od 200 do 2.000 eura za odgovorno lice u državnom organu u kome se registruje prekoračenje mjesečne potrošnje.

MANS će sve slučajeve prekoračenja mjesečne potrošnje koje su identifikovali analizom prijaviti Agenciji za spječavanje korupcije i zatražiti da se obezbijedi puno poštovanje Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније