Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Podgoricom

[ R. Brajović ]

25. 11. 2022. 12:56 >> 16:12
3

STANARI OGORČENI

U novoj zgradi pola godine čekaju struju: Ko će da odgovara?

Stanari nove zgrade "Dadi gradnje" na Starom aerodromu već šest mjeseci čekaju na priključenje struje. Brojila su, kako kažu, trebalo da budu ugrađena još početkom 2022. godine, ali oni ni danas nemaju informaciju zašto se kasni, budući da do odgovornih ne mogu da dođu. Obratili su se Portalu RTCG, kako bi ukazali šta su zapravo dobili kupovinom stana, i pokazali kakvo je stanje oko i unutar zgrade.

Kupovina stana, koja bi trebalo da bude jedan od ljepših događaja u životu, pretvorila se u veliki problem za Velimira Đurđića. On za Portal Javnog servisa priča da se u zgradu uselilo desetak porodica, da na struju i dalje čekaju, te da izvođač odgovornost za to stanje prebacuje na druge.

"Desetak porodica je u zgradi, tu ima i djece, priključeni su na jednu sklopku, zbog čega konstantno dolazi do 'ispadanja' sa mreže. U 'Dadiju' kažu da je problem do CEDIS-a, ali mi ugovor nijesmo potpisali sa njima, već sa građevinskom kompanijom. Ostavili su nas da se mrznemo", navodi Đurđić.

Ističe da vlasnika kompanije, Harisa Muratovića, već desetak dana ne mogu da dobiju.

"Pokušali smo da u stanove uvedemo internet i kablovsku, ali nam operateri traže da se srede ormari za struju", dodao je Đurđić i Portalu RTCG dostavio fotografije na kojima se vidi u kakvom se stanju trenutno nalaze ormari.

Advokat i jedan od stanara zgrade, Luka Prelević, kazao je da ne znaju gdje je zapelo, ali da će zaštititi svoje i interese stanara i tražiti naknadu štete.

Ističe da će se zahtijevati precizno obrazloženje u pogledu uzroka kašnjenja za priključenje/dobijanja potrebne saglasnosti, kao i pokrenuti ostale postupke potrebne u cilju zaštite prava i pravnih interesa stanara, poput naknade štete.

"Zahtijevaće od investitora da instalira dodatnu pojačanu infrastrukturu koja se odnosi na napajanje električne energije sa agregata, i to na način što će do konačnog rješavanja sporne situacije: (i) umjesto postojećih kablova na priključku za agregat instalirati adekvatnije kablove i/ili prateću opremu podobnu da izdrži odgovarajući nivo opterećenja koji nastaje korišćenjem električne energije sa agregata kako ne bi dolazilo do učestalih prekida napajanja usljed pregrijavanja postojeće infrastrukture, (ii) adekvatno osigurati mjesto priključka na agregat od vremenskih nepogoda", navodi Prelević.

Dodaje da će oštećeni stanari pokrenuti i relevantne postupke inspekcijskog nadzora u slučaju da nadležni državni organi propuštaju da blagovremeno izdaju potrebne saglasnosti za priključenje struje, u slučaju da je investitor podnio potpunu dokumentaciju za priključenje struje.

"Zahtijevaćemo od nadležnih inspekcijskih organa preduzimanje odgovarajućih radnji kako bi urgirali nadležne državne organe sa izdavanjem potrebnih saglasnosti, posebno pri činjenici što je krajnji rok za donošenje odluke po zahtjevu stranke 45 dana shodno Zakonu o upravnom postupku, ali i umiješati se u upravnim postupcima koji se vode pred Glavnim gradom i CEDIS-om na strani investitora i kao zainteresovano lice ispratiti relevantne postupke do njihovog konačnog okončanja", zaključuje advokat.

Priključenje na mrežu u završnoj fazi

I CEDEIS-a je Portalu RTCG saopšteno da preduzimaju sve radnje neophodne za što skorije propisno priključenje zgrade na mrežu, te da je priključenje na mrežu u završnoj fazi.

"Za objekte DADI gradnje je planirano priključenje na trafostanicu DTS 10/0,4 kV (2x630kVA) “Br. 2 (nova)”, prema DUP-u “Konik – Stari Aerodrom – faze III “. Realizacija ove investicije, odnosno gradnja objekta i uklapanje u mrežu su u završnoj fazi", saopšteno je iz kompanije.

Naime, da bi se došlo do finalne faze projekta, kako navode iz CEDIS-a, prethodno je bilo potrebno pribaviti Odobrenje za gradnju na osnovu izrađene projektne dokumentacije, zatim realizovati nabavku opreme i radova za objekat shodno Zakonu o javnim nabavkama, nakon čega je i izgrađena trafostanica sa
priključnim visokonaponskim vodovima.

"Trenutno je u toku finalna faza, odnosno postupak pribavljanja upotrebne dozvole za objekat, nakon čega se stiču uslovi za stavljanje u pogon trafostanice, kao i postupak priključenja predmetnih objekata u skladu sa važećim procedurama", zaključuju iz CEDIS-a.

Napominju i da priključenje objekata na elektrodistributivnu mrežu podrazumijeva niz aktivnosti propisanih
relevantnom regulativom, koje CEDIS dosljedno primjenjuje i za čiju realizaciju je neophodno uključivanje instanci izvan kompanije, zbog čega ni dinamika ne može u potpunosti biti rezultat našeg zalaganja.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније