Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

15. 11. 2015. 17:25 >> 21:44
65

PROTEST DF-A

"Dijalog samo oko prelazne Vlade"

Pristalice DF-a su večeras, nakon održanog protesta na Trgu Republike u Podgorici, izveli performans u kojem su, kako su naveli, "živim lancem" opkolili crnogorske institucije. Lideri DF-a ponovili su, na kraju protesta, da traže formiranje prelazne vlade, koja bi pripremila poštene izbore. Oni su poručili da su spremni na dijalog, ali samo oko prelazne vlade. Večerašnji protest je završen bez incidenata, a lideri DF-a su najavili nove mitinge u Nikšiću i Podgorici.

Na Trgu se, prema procjenama policije i Građanske alijanse, okupilo između 1500 do 2000 građana. Skup počeo minutom ćutanja, za žrtve terorističkog napada u Parizu, Siriji.. Nakon što su završili sa govorima, lideri DF-a su poveli okupljene da formiraju "živi lanac" oko crnogorskih institucija.

19:00 Andrija Mandić poručio je da "naša vlast nije vezana Ustavom i zato ćemo je večeras vezati živim lancem."

"I poslati poruku da ne možemo naprijed sa Milom Đukanovićem. Pokušali su pendrecima i suzavcem da zaplaše vlastiti narod, ali nije im uspjelo. Večeras moramo da budemo svi odgovorni. Na našu nenasilnu borbu režim nema odgovor", kazao je Mandić. On je najavio sledeći protest za 28. novembar u Nikšiću. 

 

18:55 Nebojša Medojević je kazao da će DF večeras pokazati da iza protesta stoji pravda istina i slobodni narod.

"Večeras ćemo da formiramo živi lanac mirno i dostojanstveno. Mi smo najveća gospoda, jer danas je gospodin onaj koji je digao glavu i pokazao hrabrost. Ima nas i za više lanaca i da opkolimo Podgoricu", kazao je Medojević.

18:45 Branko Radulović je poručio da DF neće odustajati do ostvarenja cilja.

"Mi nijesmo horda i rušitelji nego najveća gospoda Crne Gore. Umjesto lažnih institucija napravićemo prave institucije", kazao je Radulović.

18:40 Funkcioner DF-a Predrag Bulatović kaže da su građani večeras otvorili novi proces.

"Završićemo večeras skup ispred parlamenta gdje su pokušali da nas zaustave zauvijek. Nijesmo odustali od zahtjeva, tražimo pad Vlade. Nakon ovog skupa biće više skupova u gradovima, a i veliki u Podgorici, koji će značiti pad Vlade", kazao je Bulatović.

18:35 Janko Vučinić poručio je da će DF večeras da opkoli institucije "jer ne služe narodu već samo diktatoru."

"Ne priznajemo više odluke takvih institucija, već samo odluku naroda da Vlada mora pasti. Večeras ih opkoljavamo, a narednih dana da ih rušimo", kazao je Vučinić.

18:33 Funkcioner DF-a Vojo Vuletić poručio je da će "istrajati do pobjede".

18:22 Okupljenima se putem audio poruke obratio i Miodrag Mijo Martinović, kojeg su pripadnici SAJ-a pretukli 24.oktobra, a koji je podržao protest i rekao da "svi treba da se ujedine u borbi protiv nepravde."

18:10 Funkcioner DF-a Slaven Radunović poručio je okupljenima da lider DPS-a Milo Đukanović "obesmišljava svaki pokušaj dijaloga u parlamentu".

Organizatori najavljuju da će tokom šetnje zapaliti svijeće za sve žrtve tranzicije.

17:50 Na Trgu se okupilo mnogo manje građana nego na protestu 24.oktobra, a okupljeni su skandirali "Kosovo je srce Srbije".. U centru grada su prisutne jake policijske snaga, ali u manjem obimu nego na prethodnom protestu. 

17:40 Kako javljaju naši reporteri nakon uvodnog obraćanja lidera DF-a na Trgu Republike, okupljeni će se podijeliti u dvije kolone, i kako su najavili "opkoliti", državne intitucije i "sresti se" ispred zgrade Parlamenta. Ispred Skupštine je postavljena bina, pa će tu biti održano i završno obraćanje lidera DF-a.  

17:37 Na protest su stigli i članovi grupe koja sebe naziva "Barska srbadija", kao i pristalice DF-a iz Nikšića.

Kako je ranije najavljeno iz DF-a okupljanje je počelo protestnim mitingom na Trgu Republike u 18 časova, nakon kojeg je formiran živi lanac od građana koji se protezao ulicom Novaka Miloševa, Balšićevom, ulicom Slobode, Karađorđevim parkom, bulevarom Svetog Petra Cetinjskog, ulicom Stanka Dragojevića i Bokeškom. 

“Na taj način ćemo demonstrirati građansku odlučnost da mirnim, nenasilnim metodama političke borbe dođemo do realizacije našeg cilja - formiranja prelazne Vlade”, najavili su ranije iz DF-a.

Prema informacijama dopisnika Televizije Crne Gore, na večerašnji protest DF-a iz Berana je prema Podgorici krenulo oko 60 pristalica tog političkog saveza...Iz Pljevalja 20-tak i iz Bijelog Polja oko 60. Televizija prenosi i da je iz Mojkovca na protest krenulo 13 osoba.

Iz policije je saopšteno da će preduzeti mjere i radnje kako bi protest protekao u mirnoj i demokratskoj atmosferi, ali i upozoreno da će, u slučaju bilo kakvog incidenta, policija reagovati i preduzeti mjere i radnje iz svoje nadležnosti.

Пратите нас на

Коментари65

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније