Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ (Mina) ]

09. 04. 2021. 21:36 >> 21:54
4

NUHODŽIĆ OCIJENIO

Neki dijasporu doživljaju kao glasačku mašinu

Pojedine političke strukture u Crnoj Gori dijasporu danas doživljavaju kao glasačku mašinu, kazao je poslanik Demokratske partije socijalista Mevludin Nuhodžić i poručio da odnos prema dijaspori ne treba graditi na osnovu političke ili nacionalne vizure, već u interesu države.

On je podsjetio da se, prema nepotvrđenim informacijama, u dijaspori nalazi jedna cijela Crna Gora, a da razloge tog fenomena treba tražiti u činjenici da kontinuitet iseljavanja iz Crne Gore traje od 15. vijeka.

“Tokom ovog vremena, koje se mjeri stoljećima, sa prostora Crne Gore iseljavali su se svi i Crnogorci, Srbi, Muslimani, Bošnjaci, Albanci, Hrvati i Romi. Tako da sa pravom možemo reći da je u dijaspori jedna cijela multietnička Crna Gora”, naveo je Nuhodžić.

On je, pozivajući se na zapise Marjana Miša Miljića, kazao da su, osim Crnogoraca u Peroju (u Hrvatskoj), rijetki prim-jeri da su crnogorski iseljenici kao kolonija tako dugo sačuvali svoj nacionalni identitet, kulturu, jezik, običaje i druga nacionalna obilježja.

“Najveći broj crnogorskih iseljenika zavisno od sredine u kojoj se nastanili, pojedinci, grupe ili veće kolonije, vremenom se pretopio u druge narode i izgubio svoje ranije nacionalne odlike. A time ih je izgubila i Crna Gora što pred-stavlja, u nekim slučajevima, nepovratno izgubljene potencijale”, rekao je Nuhodžić agenciji MINA.

On je rekao da dijaspora ima nevjerovatan intelektualni, ekonomski i drugi potencijal koji je potreban državi da se razvija i prosperira u vremenu koje karakteriše žestoka ekonomska konkurencija i poručio da se Crna Gora toga se ne smije odreći.

Nuhodžić je kazao da sjajan primjer zaštite i saradnje sa dijasporom daje Irska.

On je podsjetio da je sredinom devedesetih godina, Mary Robinson, tadašnja predsjednica Irske, u govoru pred parlamentom otvorila osjetljivu temu brojne i široko rasprostranjene dijaspore te zemlje, iznijela argumente da bi iseljenička zajednica mogla biti od velike koristi za Irsku.

“Sa novim viđenjem Irske dijaspore kao grupe energičnih, aktivnih i motivisanih pojedinaca otvorilo se novo poglavlje u istoriji ove zemlje. Danas je Irska zemlja Google-a i Microsoft-a, a hiljade njenih građana u svom radu koriste najmodernije tehnologije. Ova zemlja danas privlači talente iz cijelog svijeta”, rekao je Nuhodžić.

Kako je dodao, prema podacima Svjetske banke, ekonomski rast Irske je među najbržim u EU posljednjih godina i to zahvaljujući nizu dobro osmišljenih politika.

“Na žalost, u odnosu na ovaj pozitivni primjer Irske, danas se u redovima pojedinih političkih struktura u Crnoj Gori dijaspora doživljava kao glasačka mašina i „koplja se lome“ oko toga ko ima ili ko nema pravo glasa”, rekao je Nuhodžić.

On je istakao da je Zakon o izboru odbornika i poslanika jasan i da propisuje da pravo glasa imaju sve osobe koje imaju prebivalište na terirtoriji Crne Gore.

“Dakle, svi koji se mjesecima ili duže, iz određenih poslovnih ili životnih razloga, ne nalaze u Crnoj Gori, a imaju državljanstvo samo Crne Gore, a ne neke druge zemlje, imaju biračko parvo”, objasnio je Nuhodžić.

On smatra da pristup i stav formiran iz političke i nacionalne vizure prijeti da ugrozi građanski i multietnički sklad u Crnoj Gori, a posebno položaj brojčano manjinskih naroda.

“Odnos prema dijaspori ne treba graditi na osnovu političke ili nacionalne vizure već u interesu države Crne Gore”, poručio je Nuhodžić.

On je kazao da svaka promjena zakonskih rješenja koja se tiču državljanstva i biračkog prava traži široku konsultaciju, prije svega političkih činilaca, odnosno donosilaca odluka, kao i nevladinog sektora, naučne zajednice, dijaspore i svih ostalih zainteresovanih subjekata.

“Pravo svake države je utvrđivanje uslova u oblasti državljanstva i biračkog prava, ali se to mora raditi uz poštovanje standarda Evropske unije, jer se radi o izuzetno važnim ljudskim pravima”, istakao je Nuhodžić.

To pitanje, kako poručuje, ne treba rješavati preglasavanjima ili brzopoteznim odlukama Vlade.

“O ovom pitanju je potrebna, u prvom redu u okviru skupštinskog Odbora za izborno zakonodavstvo, ozbiljna i sveobuhvatna rasprava sa argumentima za i protiv, u kojoj treba voditi računa o interesima Crne Gore i ogromnim po-tencijalima dijaspore, koje se eventualnom zabranom prava glasanja odričemo, a time gubimo mnogo. Gubimo kvalitetne pojedince, ogroman priliv sredstava, veze sa matičnom zemljom”, rekao je Nuhodić.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније