Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

20. 04. 2021. 20:01 >> 20:02
2

RADULOVIĆ U FRANCUSKOJ

Ne postoji alternativa članstvu u EU

Crna Gora je u središtu Zapadnog Balkana, kao neodvojivog dijela Evrope, i za nas ne postoji alternativa članstvu u EU, saopštio je danas ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović na sastanku sa predsjednicom Grupe prijateljstva Francuska - Crna Gora u Nacionalnoj skupštini Žaklin Make, koja je šefu crnogorske diplomatije uručila Medalju Donjeg doma francuskog Parlamenta.

Ministar Radulović podsjetio je na tradicionalno dobre i prijateljske bilateralne odnose koje bi trebalo snažiti kroz intenziviranje političkog dijaloga u okviru parlamentarne saradnje.

„Za Crnu Goru je ključno da na evropskom putu ima podršku Francuske kao istaknute članice EU, pri čemu je saradnja dva predstavnička doma neophodna za adekvatno sprovođenje svih aktivnosti usmjerenih ka regulisanju normativnog okvira, posebno u poglavljima 23 i 24“, istakao je on.

U tom kontekstu, ministar Radulović je apostrofirao značaj parlamentarne diplomatije, te izrazio čvrsto uvjerenje da će u najskorijoj budućnosti biti formirana grupa prijateljstva dva parlamenta, koji će u svojstvu značajnog mehanizma za sagledavanje međusobnih potreba i zajedničkih izazova doprinijeti jačanju saradnje.

Predsjednica Grupe prijateljstva Francuska- Crna Gora podsjetila je na njenu posjetu Crnoj Gori sa grupom parlamentaraca 2019. godine i naglasila značaj posvećenosti naše države evropskoj integraciji. Ona je posebno pozdravila unutrašnje reformske procese koji će rezultirati konkretnim benefitima, izrazivši čvrsto uvjerenje da će Crna Gora biti prva sljedeća članica Evropske unije.

Ministar Radulović pozvao je Make da posjeti Crnu Goru, a akcentovan je značaj dobrosusjedske i regionalne politike.

Šef crnogorske diplomatije ocijenio je da bi obnavljanje inicijative o uspostavljanju parlamentarne dimenzije Berlinskog procesa, shodno zaključcima Samita o Zapadnom Balkanu, održanog u Poznanju 2019, bilo jako značajno sa aspekta brže implementacije zajedničkih projekata i boljem razumijevanju EU i Zapadnog Balkana. U tom pogledu podsjetio je da je francuska strana izrazila spremnost da podrži ovu incijativu, te da očekuje nastavak komunikacije u cilju realizacije ove aktivnosti.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније