Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

31. 05. 2021. 21:01 >> 23:20
19

BOJOVIĆ

"Vanredni izbori jedino rješenje"

Crna Gora je devet mjeseci nakon izbora i dalje u crnoj rupi, iz koje može izaći jedino uz vanredne parlamentarne izbore, ocijenio je večeras član Savjeta GI "21. maj" Rade Bojović, u emisiji "Zumiranje" RTCG.

Bojović je, gostujući u emisiji "Zumiranje" RTCG, podsjetio da je za samo formiranje Vlade trebalo oko tri mjeseca i da se na početku potvrdilo da je teško sastaviti novu vlast.

"Kad su je već sastavili, evo punih šest mjeseci prisustvujemo spektakularno nesposobnoj vladi, jednom premijeru koji je očigledno zalutao na to radno mjesto i sa jednom postavom ministara koja apsolutno ne priliči potrebama Crne Gore", ocijenio je Bojović.

Potvrdilo se da je Crna Gora, navodi Bojović, dobila neviđeno nefunkcionalni konglomerat na vlasti, sa elementima dnevnog populizma, demagogije i rezultata koji se još ne vide.

"S druge strane, imate jednu snažnu velikosrpsku boju u dominirajućem dijelu parlamentarne većine, mislim na DF i stalnu žešće sukobe unutar parlamentarne većine, nego sa opozicijom", kazao je Bojović.

"Izbori jedini izlaz"

Kao jedini izlaz iz aktuelne situacije vidi vanredne parlamentarne izbore.

"Mislim da Crna Gora treba što prije da, uz posredništvo Brisela, dođe u situaciju da uđe u novi izborni ciklus i da se ova noćna mora konačno završi", rekao je Bojović.

Vladajuću većinu, dodaje Bojović, na okupu drži nataloženi snažan animozitet prema DF-u, koji ima i osnovane razloge.

"Svi oni bježe od tih izbora, svjesni da su dobrim dijelom razočarali i svoje birače. Svjesni su da dio tih birača više neće glasati za njih, već možda aktuelnu opoziciju", ocijenio je Bojović.

Navodeći da vlast još nije donijela budžet i nije uspjela da sastavi najvažnije pregovaračke grupe za pristupanje EU, Bojović kaže da ovakvu Vladu Crna Gora nije vidjela za tri decenije višestranačja.

"Joanikije sljedbenik Aleksandra Vučića"

Komentarišući izbor vladike Joanikija za novog mitropolita crnogorsko - primorskog, Bojović je ocijenio da se on, kao vjerni pristalica mitropolita Amfilohija, sa Sabora SPC u Beogradu vraća kao vjerni pristalica Aleksandra Vučića.

"Izabran je na način da će morati da se ponaša potpuno suprotno onom obliku personalne autonomije koju je imao pokojni mitropolit Amfilohije, koji je to izborio za sebe lično", kazao je Bojović.

SPC je, kroz djelovanje u prethodnim decenijama, kako navodi, pokazala da je u dubokom sukobu sa građanskom, proevropskom, multietničkom Crnom Gorom.

"To je nešto što se sa izborom Joanikija ne rješava, tu se ne otvara nikakav ekumenizam...Naprotiv, mislim da će konfrontacija da teče dalje", rekao je Bojović.

Osnovna misija Temeljnog ugovora, koji SPC treba da potpiše sa Vladom je da zaštite svu imovinu u Crnoj Gori koju su, kako kaže, uzurpirali.

"Biće im zadatak da pokušaju da sebi obezbijede lažni status tradicionalne crkve u Crnoj Gori. Jer ovdje se radi o crkvi koja djeluje na teritoriji Crne Gore od 1920, znači ne možemo govoriti ni o kakvom viševjekovnom kontinuitetu. On može biti vezan samo za CPC", kazao je Bojović.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари19

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније