Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

24. 07. 2021. 13:32   >>  13:32 14

MEDOJEVIĆ OCIJENIO

Priča o proširenju EU za Balkan završena

Ko imalo prati dešavanja u Briselu povodom priče o proširenju EU zna da je ta priča završena. Nakon prijema Hrvatske, proces proširenja EU na Balkanu je završen. Ne postoji politička volja niti saglasnost ključnih zemalja EU oko nastavka politike proširenja, smatra lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević.

Kako je naveo u saopštenju, nakon BREXIT-a EU ne može da odluči ni da li će i sama više postojati, a pandemija je pokazala i svim građanima država članica EU da je rok trajanja ovog projekat istekao.

"EU je u uslovima ozbiljnog zdravstvenog izazova, pokazala nesposobnom i neefikasnom. Sve veći broj političkih struktura u zemljama članicama, suočava se sa ozbiljnim posljedicama na unutrašnjem planu zbog nesposobnosti EU da djeluje u uslovima krize i nestabilnosti. Okoštala birokratska struktura postala je sama sebi svrha. Sve politike i odluke su posljedica snažnih lobističkih uticaja interesnih grupa-korporacija, medija, banaka... Građani više ne mogu da prepoznaju svrhu postojanja ogromne i skupe birokratije, za koju niko nije glasao i koja nikome ne odgovara, a koja njima ne isporučuje ništa", naglašava Medojević.

Prva politika EU koja je žrtvovana je upravo politika proširenja.

"Ono što je realno jeste potreba samih zemalja Zapadnog Balkana za saradnjom i eliminisanjem birokratskih prepreka za slobodnu trgovinu, kretanje, investicije, zajedničke infrastrukturne projekte i zajedničke strategije prema strukturnim fondovima EU. Ekonomska saradnja je naš interes i to treba sami da pokrenemo, jer donosi više investicija, više radnih mjesta i doprinosi ekonomskom razvoju. Teško je više slušati papgajska ponavljanja naših poluintelektualaca i evrofanatika o 'evropskom putu', 'evropskim snagama', 'lideru EU integracija'. Isprazne floskule koje ništa ne znače i samo služe za populističko obmanjivanje stanovništva", ocijenio je Medojević.

Kako naglašava, EU se neće širiti na Zapadni Balkan. Crna Gora neće biti članica ove EU, jer je za nas pripremljen “Plan B”. Druga liga EU.

"Mi koji malo ozbiljnije pratimo taj proces, znamo da se na tom planu ništa ne dešava. EU integracije stoje u mjestu. Zato je vrijeme da se suočimo sa realnošću i da prestanemo da narodu mažemo oči, prodajemo maglu i pričamo neistine. Nema više 'evropskog puta' i to je realnost", naveo je Medojević.

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније