Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Pobjeda ]

05. 08. 2021. 07:18 >> 07:18
2

JOŠ NIJE NA ODBORU

Rezolucija o genocidu u Pivi i Velici čekaće jesen

Rezolucija o genocidu u Pivi i Velici, koju su predložile Bečićeve Demokrate još uvijek se nije našla na dnevnom redu Odbora za ljudska prava i slobode i najvjerovatnije će čekati jesenje zasijedanje u oktobru.

Poslanica Demokratske partije socijalista (DPS) Aleksandra Vuković u izjavi za Pobjedu kazala je da poslanici DPS-a još uvijek nijesu odlučili kako će glasati ako prijedlog prođe Odbor.

"Izjasnićemo se prema tome, ali još uvijek nijesmo razmišljali kako dok ne uđe u proceduru", rekla je Vuković.

Istog stava su i u Socijaldemokratskoj partiji (SDP) čiji je portparol Mirko Stanić ocijenio da je još uvijek rano govoriti o tome kako će glasati.

Poslanica Građanskog pokreta Ura Božena Jelušić istakla je da bi trebalo objediniti sve zločine koji su se dogodili na ovim prostorima do 1995. godine u jednu rezoluciju, ali i da u GP Ura još uvijek nijesu razgovarali o tome hoće li djelovati amandmanski na prijedlog koji su podnijele Demokrate.

"Uz poštovanje i pijetet prema žrtvama zločina koji se dogodio u Velici, o kojem mnogo znam i mnogo sam čitala, Rezolucija o genocidu u Srebrenici je morala biti izdvojena, kako zbog same presude Međunarodnog suda, tako i zbog karaktera zločina koji pokazuje što nacionalističke struje mogu da urade", naglasila je Jelušić.

Iz Vlade Crne Gore su na dan obilježavanja 77 godišnjice zločina u Velici saopštili da će se Crna Gora prema ovom i svim drugim stratištima institucionalno odrediti, te da ona moraju biti trajno urezana u kolektivno sjećanje crnogorskih građana.

Poslanici Demokratske Crne Gore Momo Koprivica, Vladimir Marinović, Zdenka Popović i Dragan Krapović 17. jula podnijeli su Prijedlog rezolucije o genocidu u Pivi i Velici radi stavljanja u skupštinsku proceduru, ocijenivši je kao „civilizacijski odnos prema nevino stradalim žrtvama sa ovih prostora“. Rezoluciju će u Skupštini, kako je najavio, podržati i poslanik Prave Crne Gore Marko Milačić.

Iz Demokratskog fronta (DF) juče nijesu odgovarali na pitanja Pobjede kako će glasati.

Istoričar Adnan Prekić ocijenio je prijedlog Demokrata kao pokušaj umanjivanja štete u biračkom tijelu zbog glasanja o Srebrenici. On je na Tviteru napisao da se radi o zloupotrebi žrtava i obmani javnosti da je zločin nepoznat i da niko za njega nije odgovarao.

"To jednostavno nije tačno, jer su zločinci odgovarali a komandant Oberkampf uhapšen, osuđen i obješen", napisao je Prekić. On je priložio i dokumentaciju iz Arhiva Jugoslavije.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније