Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ I. P. ]

15. 09. 2021. 20:43 >> 20:45
9

MITRIĆ UVJEREN

U CG mora doći do prijevremenih izbora

Bivši predsjednik Ustavnog suda Crne Gore Blagota Mitrić kaže da je u Crnoj Gori stanje došlo do usijanja i da mora doći do prijevremenih izbora.

Vlada Crne Gore naložila je Upravi za katastar da prebaci vlasništvo nad Cetinjskim manastirom sa prijestonice Cetinje na državu i upiše zabranu otuđenja.

Premijer Zdravko Krivokapić to vidi kao ispravljanje nepravde prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi i smatra kako je odluka ustavna i zakonita.

U međuvremenu, Skupština Prijestonice Cetinje usaglasila je zaključke o kojima bi odbornici trebalo da glasaju – u kojima se podržava inicijativa za vraćanje Cetinjskog manastira Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.

U dokumentu se navodi da je razlog za to ravnopravno korištenje manastira za sve pravoslavne vjernike u Crnoj Gori.

Mitrić za Al Džaziru kaže da su obje odluke protivustavne i da je stanje u Crnoj Gori došlo do usijanja.

“Tu su bezumne pravne odluke, jer je malo reći da su protivustavne. To je ustvari početak jedne pravne rašomonijade u Crnoj Gori koja može da izazove vrlo teške i negativne posljedice", rekao je Mitrić.

“Vi imate i pravni apsurd u okviru ove prave rašomonijade. Prvo, ova vlada, koja je svojom odlukom manastir cetinjski ustanovila kao državnu svojinu, ona je prije godinu dana kada je došla na vlast poništila raniji zakon o vjeroispovijesti koji je predviđao baš to. I donijeli su novi zakon koji to ne predviđa, nego da je to vlasništvo mitropolije. E sada kad su vidjeli da će Skupština opštine Cetinje u petak donijeti odluku o tom da se Cetinjski manastir da u vlasništvo Crnogorskoj pravoslovnoj crkvu, onda je Vlada, da bi preduhitrila takvu jednu odluku, napravila još veću nezakonitost, odnosno protivustavnost.”

Kaže da u ovoj postoji “nažalost i treća strana”, a to je činica da Ustavni sud u ovoj kritičnoj situaciji “mrtvim snom spava”.

“Oni da su pravi Ustavni sud, oni bi po hitnom postupku, po službenoj dužnosti, odmah zakazali sjednicu, stavili na dnevni red obje te odluke, i odmah donijeli takozvanu privremenu naredbu kojom bi se tražila obustava ova oba akta.”

Mitrić kaže da su u Crnoj Gori “važniji stavovi izvršne vlasti i partija, nego svi propisi države”.

Smatra da u Crnoj Gori mora doći do prijevremenih izbora.

“Mora doći do privremenih izbora, jer stanje nije dobro ni pravno, ni političko, ni ekonomsko, ni vjersko.”

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније