Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ I. P. ]

21. 09. 2021. 10:40 >> 10:41
3

SD APELUJE

Vjeronauka da ne bude predmet u školama

Član Predsjedništva SD-a Nermin Bećirović ocijenio da Vjeronauka nije i ne bi trebalo da bude poseban predmet u obrazovnom sistemu.

Škola je, kako je rekao, "mjesto za igru i druženje, mjesto koje podstiče na zajedništvo i prihvatanje timskog duha i timskog rada."

"Vjera u školi i konkretno na časovima, trebalo bi da bude prisutna, ali jedino u duši djeteta, kao osnov dobrog vaspitanja i uvažavanja, ali nikako kao poseban predmet Vjeronauka, koji bi kroz religijsku prizmu stvarao jaz među djecom, dodatno zbunjivao i na kraju dijelio na ove ili one", rekao je Bećirović.

Napominje da vjera nije predmet, dodatni strani jezik koji bi djeca trebalo da odaberu, "već uzvišeno osjećanje, stanje duha i prije svega stvaranje dobre i pozitivne energije u nama i oko nas, te težnja ka dobru".

"Dok je religija drugi pojam, koji ne treba poistovjećivati ni sa vjerom niti ga uvoditi u obrazovanje, jer je to samo jedan od načina na koji određena grupa ljudi praktikuje vjeru", rekao je Bećirović.

On je zaključio da je društvo koje počiva na vjeri, bez obzira na religiju, zdravo društvo bez podjela.

"Da bi se to postiglo, vjera treba da bude i ostane važan dio intime čovjeka, te, ukoliko se želi, osnova porodičnog odgoja i vaspitanja djece, kao i priprema za suočavanje sa svijetom i izazovima koji su pred svima nama. Jer, vjera se spoznaje i uči, prije svega u kući u porodici, a kasnije eventualno nadograđuje i unaprjeđuje na mjestima koja su tome namijenjena. Škole treba pak da budu mjesta za igru i druženje, mjesta koja ne izučavaju Vjeronauku, ali se u njima podstiču osobine i ponašanja koji su osnov svake vjere:
ljubav i zajedništvo", rekao je on.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније