Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina [ B.B. ]

25. 09. 2021. 14:58 >> 15:02
3

GUTIĆ

Izbori djeluju kao jedino rješenje

Aktuelna kriza vlasti teško bi se mogla riješiti rekonstrukcijom Vlade, jer su ucjenjivački kapacitet parlamentarne većine dominantan faktor, kazao je potpredsjednik Bošnjačke stranke (BS) Damir Gutić, ocjenjujući da izbori djeluju kao jedino rješenje.

Gutić je agenciji MINA kazao da zvaničnih razgovora BS i predstavnika parlamentarne većine o eventualnom ulasku u rekonstruisanu Vladu, nije bilo.

“Takvi razgovori podrazumijevaju ozbiljnu agendu na osnovu koje bi se dogovarali principi eventualnog učešća Bošnjačke stranke u vlasti”, kazao je Gutić.

On je kazao da razgovori koji se svakodnevno dešavaju, bilo sa pojedinim predstavnicima vlasti, opozicije, sa diplomatama ili malobrojnim predstavnicima NVO sektora, mogu se kvalifikovati kao njihov ukupni angažman da se situacija, u kojoj se Crna Gora nalazi, poboljša.

Odgovarajući na pitanje po kojim uslovima je BS spremna da bude dio nove vlade, Gutić je rekao da je govoriti strogo o uslovima učešća u vlasti previše uprošćeno sagledavanje stvari.

“BS želi biti dio vlasti sa onima koji dijele naše vrednosne stavove, sa programom koji nam obećava zajedničku budućnost okrenutu zapadnim demokratijama, sa održivim upravljanjem resursima koji su nam na raspolaganju, sa funkcionalnim institucijama okrenutim građanima”, kazao je on.

Prema riječima Gutića, kada se stvari poslože, da Vlada radi na ostvarivanju takvih ciljeva, onda će se lako donijeti odluka o učešću u Vladi.

Gutić je kazao da bi teorijski aktuelna kriza mogla riješiti rekonstrukcijom, uvođenjem novih konstruktivnih elemenata u Vladu i isključivanjem određenih koji se nijesu snašli.

“Praktično, to je malo vjerovatno, jer se ucjenjivački kapacitet partija u vlasti i nekih drugih nepolitičkih subjekata, pokazao kao dominantan faktor u sastavljanju Vlade i kreiranju njene politike”, rekao je on.

U tom slučaju, kako je dodao, izbori djeluju kao jedino rješenje.

“Jer bi se izborima razjasnila podrška pojedinim političkim subjektima koje su se prije izbora zalagali za jedne ciljeve, a poslije ulaska u Vladu, odustali od svih “svojih” ciljeva, a radili za tuđe interese”, kazao je on.

On je kazao da je protekla godina, u smislu procesa koji su se desili, iznenadila sve u Crnoj Gori.

“Vjerujemo da ni vlast ni opozicija nijesu očekivali da će polarizacija godinu nakon izbora biti mnogo veća, da nažalost Vlada u prethodnih godinu dana nije pokazala da vodi stratešku politiku u službi boljeg života građana”, rekao je Gutić.

Prema njegovim riječima, Vlada je vodila revanšističku kadrovsku politiku isključivši iz institucija sistema mnogo kvalitetnih kadrova, između ostalog i sve predstavnike bošnjačkog naroda.

On je kazao da u BS misle da su predstavnici vlasti shvatili da se na takav način ne može ostvariti napredak, da je napravljena konstrukciona greška.

“Da jednostrana politika ne doprinosi pomirenju, te da su potrebne ozbiljne korekcije političkih stavova trenutne vlasti, kako bi se situacija promijenila, a BS razmislila o učešću u vladi”, rekao je Gutić.

Odgovarajući na pitanje da li je za BS prihvatljivo da bude dio Vlade sa onim partijama koji nisu glasali za Rezoluciju o Srebrenici, Gutićje kazao da je ta rezolucija za BS pokazatelj da se priznaju greške.

“Što treba da bude brana da se nešto tako nikad više ne ponovi. Nažalost, postoje partije u Crnoj Gori koje ne priznaju genocid počinjen u Srebrenici, o kojem su se izjasnile najveće sudske instance u Evropi”, kazao je Gutić.

Prema njegovim riječima, to je za BS jasan znak da se nepriznavanjem relativizuje krivica, “opravdava počinjeni zločin, ne pokazuje dobra volja za iskrenu saradnju”.

On je kazao da u takvim uslovima BS misli da se na pogrešnim osnovama, ne može uspostaviti odnos povjerenja ni mogućnost saradnje.

“Raduje nas da je u parlamentu Crne Gore za Rezoluciju glasalo dvije trećine poslanika što obećava da postoji široka baza za saradnju sa tim partijama u budućnosti”, zaključio je Gutić.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније