Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina [ B.B. ]

26. 09. 2021. 12:49   >>  12:53 9

MILJANIĆ

"Vlada mora ostati ekspertska"

Vlada mora ostati ekspertska i rekonstrukcija ne može biti rezultat puke borbe za pozicije prvaka vladajućih koalicija, smatraju u Građanskom savezu CIVIS.

Generalni sekretar tog saveza Zoran Miljanić kazao je da je ideja o ekspertskoj Vladi potekla od CIVIS-a.

Kako je kazao u intervjuu agenciji Mina, iz Civisa su više puta upozorili da ne može biti odstupanja od Sporazuma iz septembra prošle godine, koji su potpisali lideri tri vladajuće koalicije.

"Isto tako, naš stav je da eksperti nijesu ljudi bez bogatog profesionalnog i životnog iskustva“, poručio je Miljanić.

On je dodao da u Civisu nijesu saglasni ni da u rekonstruisanoj Vladi ne može biti političara, odnosno da eksperata nema u političkim partijama ili među osobama koje su bile na izbornim listama.

"Ako je neko ekspert ne znači da samim tim nije političar i obratno“, pojasnio je Miljanić.

Prema njegovim riječima, kada se govori o aktuelnoj Vladi, dio javnosti s pravom upućuje kritike na rad pojedinih resora, ali ima i kritizerstva.

Miljanić je ocijenio da je važno detaljno analizirati dosadašji učinak kompletne Vlade i na osnovu toga donijeti odluke o eventualnoj rekonstrukciji.

On je kazao da kada je formirana Vlada sa 12 ministarstava nije bilo teško pretpostaviti da pojedini ministri nijesu “najsrećnija rješenja” i da su neki resori suviše glomazni.

U takvoj situaciji, kako je kazao, bilo je nemoguće odgovoriti izazovima i ostvariti napredak na svakom planu djelatnosti Vlade.

"Smatramo da broj ministarstava treba projektovati tako da se ostvari efikasnost njihovog rada i da osnivanje budućih resora ne može biti plod puke licitacije i “odokativnih” ocjena“, rekao je Miljanić.

On je istakao da je potrebna intenzivna i konstruktivna komunikacija između tri vladajuće koalicije, a da nikako nije u redu da se kompromisi stvaraju iza kulisa i da se pojedini partneri u vlasti dovode pred svršen čin i da se ishitrenim izjavama stvara konfuzija u javnosti.

Miljanić je kazao da se CIVIS zalagao i zalaže se da manjine budu dio vlasti i da se sa manjinskim partijama pregovara transparentno i argumentovano.

Prema njegovim riječima, pitanje manjina je jedan od principa neophodnih za ostvarenje agende Vlade, evropski i evroatlanski put Crne Gore.

"Odnos prema manjinama je civilizacijska tekovina, a smatramo da je multinacionalni i multikonfensionalni sklad uslov za napredak Crne Gore i na međunarodnom i na unutrašnjem planu“, dodao je Miljanić i ocijenio da je potrebna iskrenost i dijalog koji će dovesti do rješenja korisnih za sve građane Crne Gore.

Kako je kazao, aktuelna situacija u Crnoj Gori je kompleksna i složena. Iskristalisala su se dva jaka politička bloka, jedan sačinjen od partija bivše vlasti koji, "raspirujući međunacinalne strasti, u suštini brani ranije stečene privilegije i kapital, pokušavajući tako da se odbrani i od zakona“.

"Drugi blok pokušava da ostvari reforme, ali u žaru političke borbe vitalni interesi građana nerijetko ostaju po strani“, kazao je Miljanić.

On je ocijenio da zbog političke ostrašćenosti važne odluke crnogorskog parlamenta, poput izbora članova Tužilačkog savjeta, nedopustivo kasne.

Dijalog unutar vlasti i dijalog vlasti i opozicije, prema njegovim riječima, neophodan je kako bi se spustile tenzije i povećala efikasnost rada zakonodavne i drugih grana vlasti.

On je kazao da primjer nedavnih događaja na Cetinju govori kakve posljedice može imati nacionalna ostrašćenost i dalja polarizacija crnogorskog društva.

"Ne smijemo nijednog trenutka zaboraviti da je Crna Gora građanska i sekularna država i da svima, a posebno političkim prvacima Ustav i zakoni moraju biti mjera djelovanja, te da niko ne smije biti pošteđen zbog prošlog sadašnjeg ili budućeg nezakonitog postupanja“, poručio je Miljanić.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније