Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M.

27. 09. 2021. 18:27   >>  18:29 1

BEČIĆ

CG ima usklađenu spoljnu politiku sa EU

Crna Gora kao zemlja, koja je otvorila sva pregovaračka poglavlja, koja ima 100% usklađenu spoljnu politiku sa politikom EU, nada se da će postati naredna članica EU, što bi pozitivno uticalo na sve zemlje ZB i dokazalo da proces proširenja i danas živi u praksi, kazao je predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić na Samitu predsjednika parlamenata Zapadnog Balkana u Ljubljani.

Domaćin Samita, predsjednik Državnog zbora Igor Zorčič, u uvodnom obraćanju je kazao da je proces proširenja visoko na agendi prioriteta Evropske unije konstatujući da „napredak zavisi od političke volje, i mora biti jasan, predvidljiv i mjerljiv“.

Obraćajući se predsjednicima parlamenata predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor je ocijenio da odgovornost proširenja pripada kako Evropskoj uniji, tako i zemljama Zapadnog Balkana.

On je ukazao na potrebu „da gledamo na ono što nas spaja i miri, da činimo više” jer, kako je zaključio, „upravo mi, lideri, ovog dijela Evrope, treba da budemo odgovorni, da ne živimo u prošlosti i pokažemo najbolju volju, ne bi li zemlje Zapadnog Balkana postale članice Evropske unije''.

Navodeći da je, utemeljena na civilizacijskim vrijednostima, Evropska unija, uprkos brojnim krizama i izazovima, opstala kao jedan od ključnih činilaca svjetske politike, predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić je istakao da je ponosan da dolazi iz zemlje čiji građani, prema svim relevantnim istraživanjima, u ogromnoj većini, od čak blizu 80%, daju podršku evropskom putu Crne Gore.

On je naglasio da upravo ovaj podatak opravdava „odlučnu namjeru da spoljno-politički kurs Crne Gore koji počiva na evropskim integracijama, jačanju partnerstva u okviru NATO saveza i jačoj i snažnijoj regionalnoj saradnji, nema alternativu”.

Na tom putu, istakao je predsjednik crnogorskog parlamenta, Crna Gora se nada da će dostignuća koja je ostvarila biti vrednovana, te da će postati naredna članica evropske porodice.

Bečić je istakao da ključnu ulogu imaju parlamenti, koji uvijek moraju ići korak ispred, moraju biti generator razvoja i napretka jer, kako je istakao, bez kvalitetne zakonodavne i evropske infrastrukture, ne može se govoriti ni o progresu, pa samim tim ni o rezultatima.

Bečić je ocijenio da je suštinski važno unaprijediti parlamentarnu saradnju, „jer samo saradnja, naše prijateljstvo i razmjena iskustava obezbjeđuju siguran evropski put naših zemalja”.

Uz podsjećanje da je u posljednjem izvještaju Evropske komisije, ali i izvještajima relevantnih domaćih i međunarodnih nevladinih organizacija, Skupština Crne Gore ocijenjena kao izuzetno transparentna, predsjednik crnogorskog parlamenta, je predstavio neke od projekata koji su realizovani u minulih godinu.

On je, između ostalog, podsjetio na činjenicu da je po prvi put u istoriji crnogorskog parlamentarizma, zahvaljujući najsavremenijoj opremi, omogućen direktran prenos sjednica svih radnih tijela; da je u saradnji sa Nacionalnim javnim servisom, pokrenut Parlamentarni kanal, te da je komunikaciju sa građanima unaprijeđena - otvaranjem naloga na društvenim mrežama, institucionalizacijom obraćanja građana Parlamentu, inoviranjem internet prezentacije.

„Posebno sam ponosan na projekat E-parlament kojim smo omogućili digitalizaciju cjelokupnog zakonodavnog procesa. Ovo su samo neki od projekata koji su obezbjedili lidersku poziciju Skupštine Crne Gore kada je riječ o otvorenosti i transparentnosti“, naveo je predsjednik crnogorskog parlamenta.

Bečić je istakao i da je ponosan na činjenicu da je za vrijeme njegovog mandata, izmjenama Poslovnika Skupštine Crne Gore omogućeno da najmanje jedan potpredsjednik Skupštine bude predstavnica manje zastupljenog pola, te da će jedan potpredsjednik biti iz reda manjinskih partija.

„Ovim i brojnim drugim izmjenama, zacrtao sam jasnu opredijeljenost unaprijeđenju kontrolne i nadzorne uloge Skupštine Crne Gore. Ako uzmemo u obzir da su svi navedeni rezultati postignuti u vrlo složenom i izazovnom političkom periodu koji su obilježili bojkoti Parlamenta sa skoro svih strana političke scene, kao i različite polititičke i institucionalne opstrukcije, onda sa sigurnošću tvrdim da zajednički možemo odlučno zakoračiti naprijed i doprinijeti skorijem ostvarenju našeg evropskog sna“, zaključio je predsjednik Bečić.

Na Samitu predsjednika parlamenata Zapadnog Balkana prisutvovali su, predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor, predsjednik Državnog zbora Igor Zorčič, ministar vanjski poslova dr Anže Logar, poslanik Nik Prebil i predsjednica Odbora za spoljnu politiku Državnog zbora Slovenije Monika Gregorič, otpravnica poslova Crne Gore u Sloveniji Ana Zeković, kao i predsjednici parlamenata Zapadnog Balkana.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније