Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ I. P. ]

28. 09. 2021. 07:52   >>  07:53 1

INJAC PORUČILA

Zajedno protiv hibridnih i sajber prijetnji u regionu

Ministarka odbrane Olivera Injac kazala je da bi sve zemlje Jugoistočne Evrope trebalo zajedno i kontinuirano da rade na poboljšanju nacionalnih sposobnosti za sajber odbranu.

Injac je, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, govorila danas na otvaranju naprednog kursa "Jačanje otpornosti sajber odbrane Jugoistočne Evrope prema hibridnim prijetnjama", organizovanog od strane Vojne akademije "General Mihailo Apostolski" iz Sjeverne Makedonije, u saradnji sa NATO programom Nauka za mir i bezbjednost.

Istakla je značaj ovog događaja za region Jugoistočne Evrope, te izrazila poštovanje prema inicijativi za kreiranje obuke na ovu temu, koja ima za cilj podizanje svijesti i sposobnosti u našem regionu.

"Sve regionalne inicijative su više nego dobrodošle, posebno u cilju izgradnje povjerenja i optimizacije resursa i napora u oblasti sajber odbrane", istakla je Injac.

Sve zemlje regiona JIE, kako je saopšteno, izložene su različitim vrstama hibridnih prijetnji u sajber prostoru i potrebno je kontinuirano raditi na poboljšanju nacionalnih sposobnosti za sajber odbranu.

Injac je kazala da se od vladinih institucija očekuje da sprovedu potrebna ulaganja za upravljanje sve složenijom digitalnom infrastrukturom, i da je to jedan od glavnih izazova za male zemlje i zemlje u razvoju.

"Za Crnu Goru, kao malu zemlju koja je postala članica NATO prije četiri godine, prioritet je razvoj kritične infrastrukture i paralelno poboljšanje kapaciteta za zaštitu infrastrukture. Značajan izazov za sve zemlje JIE je rukovođenje stručnjacima i timovima za sajber odbranu, koji mogu biti u stanju da zaštite infrastrukturu i budu spremni za brzo reagovanje na nove prijetnje", naglasila je Injac.

Ona je posebno istakla značaj regionalne i drugih oblika međunarodne saradnje, kao i jačanje kolektivnog odgovora na prijetnje.

To, prije svega znači izgradnju povjerenja, što će doprinijeti definisanju kolektivnog okvira za jačanje sajber odbrane od hibridnih pretnji.

Ministarka je kazala da to nameće aktivnosti razmjene informacija, zajedničko obrazovanje i programe podizanja svijesti o sajber i hibridnim prijetnjama na svim nivoima.

"Svaki zajednički napor doprinijeće smanjenju intenziteta hibridnih i sajber prijetnji u regionu. Verujem da je to u najboljem interesu svih", zaključila je Injac.

Pored ministarke Injac, na otvaranju je govorila i ministarka odbrane R. Sjeverne Makedonije Radmila Šekerinska, kao i dr Deniz Beten, savjetnica za partnersku saradnju i NATO program Nauka za mir i bezbjednost.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније