Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ I. P. ]

15. 10. 2021. 11:34 >> 12:32
13

KENTERA PORUČIO

Crnom Gorom da ne upravljaju ni Srbija, ni Rusija

Crna Gora ne može i ne smije da dozvoli da niti Srbija, niti Rusija, niti sjutra Kina ili neka druga država upravljaju našom zemljom, članicom NATO saveza, rekao je predsjedniik Atlantskog saveza Crne Gore Savo Kentera, otvarajući 11. 2BS Forum.

Ne smijemo, kako je rekao, dozvoliti da Crna Gora postane primjer izazvanja nestabilnosti, podjela u društvu i haosa širenjem lažnih vijesti, intenzivne dezinformacione kampanje, te generalno malignog uticaja koji se ostvaruje preko političkih partija, pojedinaca, NVO sektora... 

"Ono što se danas dešava Crnoj Gori, sjutra može biti obrazac po kojem bilo koja zemlja članica NATO saveza može biti predstavljena kao faktor nestabilnosti i podjela unutar NATO saveza. To nikome unutar Alijanse nije i ne može biti interes", upozorio je Kentera.

Ukazujuči da je prethodnih godina kreiran ambijent koji je rezultirao dubokim podjelama i uz pomoć stranog faktora doveo do ovoga gdje se sada nalazimo, Kentera je naglasio da je jedini način suprotstavljanja takvom stanju -  jačanje instiutucija sistema.

"Moramo imati Vladu koja će biti sposobna da zatvori sva pregovaračka poglavlja sa Evropskom unijom u najskorijem roku, koja će raditi na tome da postanemo članica EU u narednih nekoliko godina, a ne da dobijamo negativne izvještaje iz EU. Trebamo Vladu koja će raditi na privlačenju stranih investitora, a ne na njihovom odlivu iz Crne Gore, Vladu koja će se brinuti o svojim građanima i boljem životnom standardu, a ne donositi ili najavljivati populističke mjere za koje i sama zna da nisu realne, Vladu koja ni u jednom momentu neće dozvoliti da u sektor bezbjednosti uđu oni kojima je neka druga zemlja bliža od Crne Gore. I što je najbitnije, moramo imati Vladu koja neće samo deklarativno podržavati članstvo Crne Gore u NATO, već aktivno doprinositi jačanju Alijanse i svih njenih članica", istakao je Kentera.

Sagledavajući ukupan put Crne Gore od nezavisnosti do danas, Kentera je rekao da je napredak evidentan u mnogim oblastima.

Postali smo, kaže, članica NATO saveza i samim tim podigli bezbjednost na najviši nivo, privukli veliki broj investitora koji su Crnu Goru vidjeli kao izuzetnu priliku da svoj kapital ulože na duži period.

Osvrćući se na situaciju u regionu, predsjednik Atlantskog saveza je istakao da smo danas u težoj situaciji nego prije nekoliko godina. U tom kontekstu, pomenuo je put koji je prešla Srbija, koja od konstruktivnog faktora mira i stabilnosti u regionu, zbog političkih odluka njenih lidera dovodi u pitanje stabilnost Zapadnog Balkana.

"Danas, na žalost, imamo jednu potpuno drugačiju sliku. Umjesto da bude faktor stabilnosti u regionu, Srbija kao da se vraća politici 90-ih, ovog puta sofisticiranim metodama, zavijenim pod plaštom demokratije i zaštite Srba u regionu. Vidimo šta se ovih dana dešava na Kosovu i u ostalim zemljama regiona. Ipak, najeklantantniji primjer narušavanja dobrosusjedskih odnosa ogleda se upravo na primjeru Crne Gore", kazao je Keneta.

On se zapitao da li Srbija vodi takvu politiku radi izbora koje treba dobiti ili radi postizanja nestabilnosti u regionu, ili možda zbog interesa koje Rusija želi ostvariti u regionu, ne eksponirajući sebe i svoje ljude, a poučena lošim lekcijama iz proteklih godina?

 

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније