Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.L.B. [ Mina ]

17. 10. 2021. 11:40   >>  11:41 8

Bojović: Đukanović da napusti stranačku funkciju

Lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović trebalo bi da napusti stranačku politiku i prestane da bude balast proevropskoj i državotvornoj Crnoj Gori, smatra programski koordinator Građanske inicijative (GI) 21.maj Rade Bojović.

Bojović je, kazao da je neprihvatljivo da Đukanović učestvuje u stvaranju zakulisnih poslovnih i kompanijskih aranžmana zasnovanih na tehnikama skrivanja stvarnih vlasnika, kako se navodi u aferi Pandorini papiri.

To je, kako je rekao, politički i etički neodbranjivo.

„Zato mislim da je krajnje vrijeme da, za početak, Đukanović napusti stranačku politiku i prestane da bude balast proevropskoj i državotvornoj Crnoj Gori“, rekao je Bojović u intervjuu agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, Đukanović je u trodecenijskoj karijeri vladajućeg političara nesumnjivo učinio dosta dobrog i istorijskog za Crnu Goru, ali je usput politički lutao i nerijetko pobuđivao sumnje u zloupotrebu javnih funkcija u privatne svrhe.

„Očigledno je da, nakon svih ovih godina, Crna Gora sa njim ne može ići naprijed, ali može postati nepodnošljivi talac iscrpljujućih konfrontacija u čijem središtu bi uvijek bio Đukanović i njegovo blisko okruženje“, kazao je Bojović.

"Sve upućuje na izvjesnost prijevremenih izbora"

Na pitanje kako komentariše rad Vlade tokom deset mjeseci od kad je izabrana, Bojović je odgovorio da ako se pod radom Vlade podrazumijeva kompetentna upravljačka i programska aktivnost i svrsishodno i savjesno djelovanje, onda se nema šta komentarisati.

„Možda je jedino moguće govoriti o nenavođenom tijelu izgubljenom u populističkoj izmaglici“, rekao je Bojović.

On je ocijenio da bi parlamentarna većina, da ima minimum državne odgovornosti, sporazumno raspustila Skupštinu i raspisala vanredne izbore.

Bojović je rekao da su vladajuće stranke spektakularnom neodgovornošću i neznanjem, primitivnim klerikalizmom i nacionalističkim služenjem beogradskom režimu dovele Crnu Goru u mizerno stanje.

„Samim tim, tekući pregovori i pakosne rasprave unutar vladajuće većine izgubili su svaki smisao. Zato je svaki njihov dogovor na staklenim nogama, dok su petparačke svađe jedino prirodno stanje aktuelne parlamentarne većine“, naveo je Bojović.

Na pitanje kako ocjenjuje trenutnu političku situaciju u Crnoj Gori, on je odgovorio da je država trenutno „vezana u mrtvi politički čvor“.

„Da parlamentarna većina ima minimum državne odgovornosti, sporazumno bi raspustila Skupštinu i raspisala vanredne izbore“, kazao je Bojović.

S druge strane, kako je naveo, narasli sukobi i neslaganja, kao i sve očiglednije međusobne stranačke i lične omraze sužavaju prostor za bilo kakav dogovor.

„Zato sve upućuje na izvjesnost prijevremenih izbora“, rekao je Bojović.

Upitan da li smatra da Srbija sada utiče na politička dešavanja u Crnoj Gori, pregovore parlamentarne većine o rekonstrukciji i zahtjeve konstituenata vladajuće većine o ulasku političara u Vladu, on je naveo da se nacionalistička i hegemonistička Srbija uvijek miješala u političke prilike u Crnoj Gori.

„Tako je bilo zadnja dva vijeka, tako je posljednje tri decenije, tako je i danas. Pritom, sadašnja vlast u Crnoj Gori je dobrim dijelom proizvod intervencionističke Vučićeve politike“, ocijenio je Bojović.

On je kazao da zato i nema sumnje da se zvanični Beograd u značajnoj mjeri trudi da od ove Vlade napravi snažniju marionetsku ispostavu od postojeće.

„U tom pogledu, eparhije državne crkve Srbije koriste se kao batina pred kojom premijer i ministri ničice padaju“, rekao je Bojović.

"Sve više građana prepoznaje pozitivnu ulogu GI 21. maj"

U GI 21. maj, kako je naveo, zadovoljni su što sve više građana prepoznaje pozitivnu ulogu te GI i njihovu namjeru da pomognu u stvaranju vlasti koja bi Crnu Goru učinila boljim mjestom za život u svakom pogledu.

Bojović je kazao da je, osim smjene aktuelne vlasti, temeljne društvene reforme i što skorijeg ulaska Crne Gore u Evropsku uniju, strateški cilj GI „21.maj“, kao nadstranačkog društvenog pokreta, evropeizacija, humani i prosvijećeni razvoj i normalizacija države.

„Naš građanski aktivizam treba da bude trajniji i značajniji od nužnih političkih ambicija. Pritom, okolnosti su takve da mi vjerujemo u opravdanost samostalnog učešća na budućim izborima i potrebu da se Crna Gora utemelji na tekovinama 21. maja“, rekao je Bojović.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније