Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M.Lj. [ Pobjeda ]

18. 10. 2021. 07:12   >>  07:15 4

STRUJIĆ-HARBIĆ

Manjinska vlada rješenje političke krize

Manjinska vlada ograničenog trajanja i jasnih ciljeva, koju bi činile stranke demokratske, građanske i evropske orijentacije, a koju bi podržali DPS i DF, rješenje je o kojem treba razgovarati, poručila je poslanica Bošnjačke stranke Kenana Strujić-Harbić.

Istakla je da bi se ta vlada, za koju se zalaže njena partija, bavila životom građana, EU integracijama, borbom protiv pandemije kovid-19 i pripremom novih izbora.

Ona kaže da Bošnjačka stranka nije dobila poziv za sastanak oko rekonstrukcije Vlade i to, po njenom mišljenju, najviše govori o ozbiljnosti ideje uključivanja legitimnih predstavnika manjinskih naroda u Vladu.

“Namjerno kažem legitimnih, jer kada govorimo o predstavljanju Bošnjaka i izbornoj volji, onda govorimo o Bošnjačkoj stranci i svako drugo viđenje i uključivanje bilo bi fingiranje multikonfesionalizma u vlasti i nametanje Bošnjacima ,,predstavnika“ po volji i mjeri aktuelne vlasti”, kazala je Strujić-Harbić.

Istakla je da je BS uvijek za dijalog.

“S tim da uvijek čvrsto stojimo na svojim ideološkim i političkim pozicijama i uvijek osluškujemo svoj narod. Razgovori da, ali ne vidimo da ova vlada ima kapacitet da Crnu Goru povede u EU i da Crnoj Gori obezbijedi građanski koncept i demokratiju. U svakom slučaju, mi ćemo razgovarati, a kao ozbiljna stranka, kada budemo imali konkretne ponude u smislu onoga što bi nova vlada radila, o tome ćemo raspravljati na organima stranke”, kazala je ona.

Objasnila je i zašto Bošnjačka stranka ne bi mogla u Vladu sa jednim od lidera Fronta Andrijom Mandićem.

“Mi i Demokratski front nalazimo se na različitim političkim polovima u ovom trenutku. Sa određenim konstituentima iz ovog saveza postoje ideološke razlike, zbog kojih Bošnjačka stranka, radi očuvanja svojih programskih načela, ne može praviti neku bližu saradnju, dok god slušamo da neko od pojedinaca iz tih partija negira genocid u Srebrenici i veliča ratne zločince. Saradnja sa tim partijama, dok god se čuje takva retorika, bila bi neprirodna”, kazala je ona.

Za Strujić-Harbić i Bošnjačku stranku nije bilo očekivano da  ideološki heterogeni konstituenti konstituišu vlast.

“Sa druge strane, njihov sukob jeste otvoren i usuđujem se reći neprimjeren za političku scenu države na pragu EU, ali primjećujem da u njemu nema ničega principijelnog, niti ideološkog, to je sukob za glasačku publiku, sračunat na čuvanje biračkog tijela. Sigurna sam da se veći sukob za biračko tijelo odigrava unutar vlasti nego između vlasti i opozicije, jer svi njeni konstituenti dobili su maksimum od onoga što ta politika može dobiti i mogu se samo pregrupisavati unutar tog biračkog tijela. Sve to najviše govori o njihovom odnosu prema državi i građanima, odnosno prema onome što predstavlja odgovorno vršenje vlasti i na tom ispitu su pali kod građana”, kazala je ona.

Komentarišući izjave lidera Demokratskog fronta da će nastaviti bojkot Skupštine i svih vladinih zakona, ali i da je vrijeme da „prevarene birače“ ponovo okupe na ulici, Strujić-Harbić kaže da bi to bio prvi primjer u istoriji svjetske demokratije i višepartizma da vlast demonstrira protiv sebe.

“Bio bi to zaista teški apsurd, ali ako nas je na nešto navikla ova vlast, to su apsurdi. Svima je jasno da ova vlada ne funkcioniše, da imamo blokadu sistema. Svaki dan ovakve vlade samo usporava naš evropski put i građani su na gubitku”, kazala je ona. .

 

Da je prelazna vlada i izbori jedino rješenje duboke političke i institucionalne krize u BS su, kaže ona, znali odmah poslije izbora.

“Ova vlast ne može donijeti napredak Crnoj Gori i njenim građanima. Zato su Bošnjačka stranka i naš rahmetli predsjednik Rafet Husović tada ponudili model koji i danas smatramo izlazom iz ove krize. To je manjinska vlada ograničenog trajanja i jasnih ciljeva, po jasnim principima, koju bi činile stranke demokratske, građanske i evropske orijentacije, a koju bi podržali DPS i DF. Ta bi se vlada bavila životom građana, EU integracijama, borbom protiv pandemije kovid-19 i pripremila nove izbore. Tu vidimo izlaz i rješenje o kojem treba razgovarati”, saopštila je Strujić-Harbić.

Aktuelna opozicija je, smatra ona, dok je bila pozicija, pokazala visok stepen odgovornosti kada je u pitanju država Crna Gora, njeni građani i EU integracije.

“ I sada kada smo opozicija, mi pokazujemo odgovoran odnos i, kao što znate, rijetki dobri prijedlozi vlasti imali su podršku opozicije. To je slika odgovornosti. Sa druge strane, nama je jasno da ova vlast, kao što sam rekla, ne donosi ništa dobro Crnoj Gori i mi smatramo da to građani Crne Gore vide i vjerujemo da im treba dati šansu da se što prije o tome odrede na vanrednim izborima. U tom pravcu, spremni smo da kao mjeru kompromisa ponudimo nekoliko modela za izlazak iz političke krize”, smatra Strujić-Harbić.

Što se tiče inicijativa iz SDP-a i SD-a, Bošnjačka stranka podržava svaku inicijativu koja za cilj ima ozdravljenje odnosa u Crnoj Gori.

“Ali mi smatramo da i dio aktuelne vlasti mora biti dio tog procesa i težimo stvaranju jednog širokog evropskog bloka zasnovanog na vrijednostima EU, ali u kojem vidimo i neke djelove aktuelne vlasti. Taj blok mora odslikavati multietničku sliku Crne Gore. Kada njega napravimo, vjerujem da smo uspjeli da Crnu Goru približimo EU, ali i da smo postali društvo sa istinskom demokratskom perspektivom”, zaključila je Strujić-Harbić.

 

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније