Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ B.B. ]

18. 10. 2021. 08:37 >> 08:38

RADNIČKA PARTIJA

CG potrebno bolje uvezivanje turizma i poljoprivrede

Crna Gora ima prirodne predispozicije za razvoj turizma i za razvoj poljoprivrede, pa je neophodno i da ima ministarstvo turizma koje bi povezalo te dvije privredne grane, smatraju u Stručnom savjetu Radničke partije, a u susret rekonstrikciji Vlade.

"Mnogo je primjera iz okruženja i svijeta na kojima možemo da učimo o integrisanju djelatnosti uz asistenciju države, te u svijetlu buduće rekonstrukcije Vlade, Stručni savjet RP smatra da je neophodno oformiti ministarstvo turizma koje će prije svega pokrenuti dubinsku analizu potrošnje svih vrsta roba uz identifikovanje intenziteta potrošnje tokom sezona. Nakon analize, napraviti srednjoročnu i dugoročnu strategiju razvoja domaće proizvodnje za sve proizvode koji se sada proizvode, ali u nedovoljnom kapacitetu ili se uopšte ne proizvode, te hotelima i restoranima širom zemlje ponuditi određene podsticaje za potrošnju domaćih proizvoda po konkurentnim cijenama", navodi se u saopštenju RP.

Rad na strategiji, smatraju u ovoj partiji, bi primarno radilo ministarstvo turizma, kao nosilac posla, ali uz značajnu ulogu direktorata za brigu o selu koji bi, prateći strategiju, pružao pomoć svim ljudima koji žele da rade u “zelenoj zoni” zarad bolje budućnosti.

"Na ovaj način, uvjereni smo i naš će turizam dobiti drugu dimenziju i karakter, pa nećemo jesti picu na parče nego možda priganice sa sirom, a različitost je ono što strani turisti žele da vide", naglašavaju u RP.

Još jedna djelatnost, veoma bitna u, kako su kazali, "Pet-reset" ideji, je energetika.

"U svim aspektima ove djelatnosti treba težiti ekološki najispravnijim rješenjima, pa i po cijenu da u prvom momentu ne izgledaju finansijski isplative, ali na duge staze i u svjetlu zelenog i plavog za koje se zalažemo, sigurno će biti smislenija priča. Uporedo sa turizmom, potrebno je analizirati proizvodnju i potrošnju energije i energenata te napraviti strategiju razvoja u ovoj oblasti. Ukoliko zaista, moramo da ugasimo TE Pljevlja do 2030. godine onda vremena za čekanje nemamo. Strategija treba da sadrži adekvatan plan segmentiranog prelaska na obnovljive izvore energije, pogotovo u oblastima koja gravitiraju Pljevljima, kako bi se eventualno gašenje TE Pljevlja dočekalo sa već oformljenim alternativnim zaposlenjima. Ovdje akcenat stavljamo na obnovljive izvore energije vode, vjetra i biomase (drveta i drvenih otpadaka) kao primarnim generatorima novih zaposlenja", navode u Stručnom savjetu Radničke partije.

Stručni savjet RP se, kako dodaju, zalaže da se kroz "Pet-reset" ideju jasno definišu stimulansi privrednim subjektima, ali i fizičkim licima za smanjenje CO2, na način da se podstiče korišćenje zelene energije, te da na taj način svi doprinosimo “Zelenoj i plavoj” državi koja bi tada uistinu bila ekološka, a ne samo na papiru, što bi takođe bio generator dodatnih inostranih posjetilaca.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније