Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.Č.J. [ TVCG ]

21. 10. 2021. 12:09   >>  13:24

INJAC

Fokus na naučenim lekcijama iz Avganistana

Ministarka odbrane, Olivera Injac na početku sastanka NATO ministara odbrane u Briselu, naglasila je da se nada da će se tokom sastanka razgovarati o odukama sa Samita NATO-a i njihovoj impelemtaciji.

"Vjerujem da će navjeći fokus biti na naučenim lekcijama iz Avganistana i savemu onome što treba da uslijedi", kazala je Injac.

Kao priotitert je istakla potrebu da se politička adaptacija Alijanse razvija kontinuirano sa odbrambenim kapacitetima.

"U tom kontekstu najvažniji priortiet je jacanje koncepta odbrane i odvracanja kako bi bio adapitibilan u donosu na nove bezbjednosne izaozve, rizike i prijetnje”, poručila je Injac.

Ministarka odbrane naglašava da je Crna Gora kao jedna od najmlađih NATO saveznica vrlo kontinuirano radi na razvoju evropske, euroatlantske agende i jačanju kapaciteta za nacionalnu odbranu i prisutustvo i učešće u sistemu kolektivne odbrane Alijanse.

Stoltenberg: Misija u Avganistanu nije bila uzaludna

Generalni sekratar Alijanse Jens Stoltenberg kazao da je NATO usred procesa naučenih lekcija u Avganistanu, i da je još rano za donošenje konačnih zaključaka.

“Bili smo suočeni sa veoma teškom dilemom u Avganistanu; da ili otići, a zatim rizikovati povratak talibana, i bili smo jasni po pitanju tog rizika, ili da ostanemo rizikujući više žrtava, borbi, nasilja,i takođe, najverovatnije potrebu za povećanjem broja vojnika NATO -a u Avganistanu”, kazao je Stoltenberg uoči sastanka ministara odbrane NATO članica.

Ističe i da je odluka o povlaćenju iz Avganistana donijeta nakon opsežnih konsultacija svih saveznica.

Stoltenberg kaže i da se proces naučene lekcije mora fokusirati i na ono što nije uspjelo, ali i na ono što je uspjelo.

"To je naravno tragedija za avganistanski narod, što su se talibani vratili, to je srceparajuće za sve nas koji smo toliko mnogo podržavali Avganistan godinama”, istakao je generalni sekretar Alijanse.

Naglašava i da istovremeno treba priznati da su napravljena značajna postignuća.

“Naša misija nije bila uzaludna. Spriječili smo Avganistan da bude sigurno utočište za međunarodne teroriste i spriječili smo svaki napad na bilo kog saveznika u NATO -u preko 20 godina“, kaže Stoltenberg.

Kaže i da će NATO ostati na oprezu i da će koristiti mehanizme koje imaju kako bi bili sigurni da novi talbanski režim ispunjava svoje obaveze u pogledu ljudskih prava, sigurnog prolaska i sprečavanja terorizma.

Ivan Mijanović, dopisnik TVCG iz Brisela

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније