Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.L.B. ]

28. 10. 2021. 06:55 >> 06:58
17

MAROVIĆ

Nemamo otvorene sporove sa Srbijom, odnosi loši zbog Beograda

Potpredsjednica GP URA Jovana Marović rekla je gostujući na N1 da ne može da potvrdi da premijer Zdravko Krivokapić odlazi u zvaničnu posjetu Srbiji u novembru, rekavši da o tome ima saznanja iz medija.

"Dobro je ako (posjeta) bude realizovana, imali smo dosta tenzija, bilo je tenzičnih izjava Beograda, imali smo brojne kampanje protiv premijera. Trebalo bi definisati odnose. Crna Gora i Srbija nemaju otvorene sporove, odnosi su loši zbog izjava zvaničnog Beograda", rekla je ona.

Dodaje da bi posjeta mogla da bude znak da se tenzije smiriju i da dvije zemlje grade dobrosusjedske odnose.

"Odnosi bi trebalo da budu bliskiji, ne zbog zajedničke istorije, nego jer smo susjedi, da jačamo regionalnu saradnju i koristimo iskustva", rekla je Marović i dodala da Crna Gora i Podgorica nisu te koje utiču na loše odnose sa Srbijom.

Kaže da se dosta govorilo o projektu "srpskog sveta" i da je to projekat koji je problematičan za čitav region.

"Mi smo za brisanje granica i na taj način povezivanje cijelog regiona, za EU. Postoje određena interesovanja za dešavanja u Crnoj Gori, s vremena na vrijeme je to pretjerano", rekla je ona.

Marović navodi da je aktuelna Vlada “spojila nespojivo” kako bi srušila režim Mila Đukanovića.

"Definisali smo principe, potpisali sporazum, ekspertska Vlada se nametnula kao jedino moguća, sve što stoji u Statutu URE stoji u sporazumu i mi nismo odstupili. Ova Vlada bi trebalo da opstane. Nameće se pitanje šta bi druga Vlada garantovala. Nije stvar da li se protivimo novim izborima, onda bi se za manje od godinu dana kockali sa tim dostignućem" kazala je Marović i dodala da su mnoge opcije na stolu pa i manjinska Vlada i da će biti razmotrene.

Navodi da je URA između dva bloka i da je crnogorsko društvo izuzetno polarizovano.

"Naš moto je da Crna Gora ne treba da bude ni kriminalna, ni teokratska država. Vlada ima legitimitet, ona je nastala na osnovu volje građana, dogovorili smo se o principima, Crna Gora nije odstupila od spoljnopolitičkog kursa, ostvarili smo uspjehe u ekonomskoj sferi, nismo doveli u pitanje spoljnopolitičke ciljeve kojima Crna Gora teži",  kaže potpredsjednica URA.

Smatra da nije stvar u tome da li URA želi nove izbore, već da mjere šta je najbolje.

"Za Crnu Goru nije dobro da je stalno u političkoj kampanji, nismo trčali za foteljama i funkcijama, pokrivamo samo potpredsjedničko mjesto. Smatramo da su demokratizacija i reformski procesi na prvom mjestu, nismo a priori protiv rekonstrukcije – protivimo se političkoj Vladi, zalažemo se za nestranačku Vladu. Dok Vlada ostvaruje svoju misiji ima smisla, bilo koja Vlada bi imala težak zadatak poslije 30 godina da se bori sa mnogim izazovima", kazala je Marović.

Ponovila je da sa DPS-om nema saradnje dok počiva na istim vrijednostima.

"Nije dovoljno retorički ponavljati da ste patriota i da to ne pokazujete u praksi",  zaključila je Marović.

Пратите нас на

Коментари17

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније