Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.M.Lj. ]

31. 10. 2021. 13:21   >>  13:22 1

MAROVIĆ

Građani da budu više uključeni u proces pregovora

Glas Evropske unije mora biti jači u regionu Zapadnog Balkana, a građani moraju biti više uključeni u proces pregovora kako bi im se na direktniji način približile evropske vrijednosti, poručila je potpredsjednica URE Jovana Marović na konferenciji "Balkanska zelena mreža" koju ova partija zajedno sa Evropskim zelenim organizuje u Crnoj Gori.

Cilj konferencije je, kako su kazali iz URE, da okupi sve zelene partije, organizacije, akcije, pokrete i predstavnike zelenih politika iz regiona i umreži njihova iskustva u implementaciji zelenih politika.

Marović je na panel diskusiji u kojoj je učestvovala i poslanica zelenih u Evropskom parlamentu Viola fon de Kramon kazala da je budućnost Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji.

„Nova metodologija za proširenje nije previše stimulativna za države regiona ali ona stavlja fokus na najproblematičniju stvar u ovom dijelu Evrope a to je vladavina prava. Dakle reforma u ovoj oblasti je ključna a sa njom i demokratizacija društava iz kojih dolazimo. Transformacija društva u tom pogledu nam je neophodna kako bismo se što prije priključili Evropskoj uniji“, ukazala je Marović.

Ona je istakla podatak iz istraživanja po kojem čak 70% građana podržava članstvo Crne Gore u EU.

„Izvještaju iz Brisela, među kojima i posljednji godinama bilježe stagnaciju ili neznatan napredak pa slika integracija u ovom trenutku nije sjajna ali odlučnijim reformama ona može biti bolja“, naglasila je Marović.

Ona je istakla i da zelene politike moraju zauzeti značajno mjesto u pregovorima zemalja Zapadnog Balkana u procesu integracije u EU.

„Na regionalnom nivou moramo se uvezivati i promovisati zelenu agendu i detektovati i fokusirati se na najveće probleme u ovoj oblasti. Treba na više načina da razmjenjujemo iskustva u ovim politikama“, poručila je Marović.

Ona je zaključila i da su visoko na agendi politika URE zelene politike, vladavina prava i borba protiv korupcije.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније