Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Aleksandra Jovančević, TVCG ]

07. 11. 2021. 15:45 >> 15:46
1

LUKŠIĆ

Preispitivanje u EU ne treba da nas obeshrabri

Pandemija je, nakon migrantske krize, Bregzita i drugih izazova, uticala da Evropa ostavi po strani pitanje proširenja, ali to ne bi trebalo da obeshrabri zemlje koje teže članstvu u Evropskoj uniji, smatraju sagovornici Dnevnika. Dok se Evropa ne konsoliduje, kažu da bi kandidati trebalo da nastave da rade i ispunjavaju postavljene zadatke.

Apetit Evropske unije za novim članicama očigledno se smanjio. Potvrda toga je, kaže profesor Dragan Đukanović, posljednji izvještaj Evropske komisije. Trenutno stanje je neodrživo, poručuje, i deprimirajuće, posebno za Zapadni Balkan.

“Ovo su samo neki u nizu izvještaja, koji su bili i koji će biti, ali mora postojati jedne vrsta jasnije vizije od strane EU kada je u pitanju Balkan, jer je postojeće stanje prilično neodrživo”, poručio je Dragan Đukanović predsjednik Centra za spoljnu politiku.

Da je ovo period preispitivanja, smatra i bivši crnogorski premijer Igor Lukšić tokom čijeg mandata je Crna Gora otvorila pregovore sa EU. Ipak, kaže, to ne treba da nas obeshrabri.

“Uvijek sam za to da je veća odgovornost na zemljama koje žele da uđu u EU, ispunjavajući one kriterijume, čineći da primijene te kriterijume. Treba imati u vidu da je proces pridruženja kompleksniji nego što je bio prije 10 ili 20 godina”, navodi Lukšić.

Ipak, Lukšić ne gubi nadu da se predanim radom evropskim partnerima može staviti do znanja da Balkan može da dosegne evropske domete.

Posebno obeshrabrenje je, smatra Goran Svilanović, izazvao rječnik kojim je posljednji Izvještaj pisan.

Tako su zemlje članice kandidati, kaže, sada postale partneri,a proširenje je zamijenjeno perspektivom.

“Kredibilnost je ono što je nestalo, nema povjerenja da proces teče,nema ga u Briselu, nema ga u našim glavnim gradovima, ministri znaju da tu nešto stoji, nemaju poverenja da taj proces traje”, naveo je Svilanović iz Evropke mreže liderstva.

Hlađenje Evrope od Balkana rezultat je konsolidacije unutar porodice, kažu sagovrnici TVCG.

Sudbina eurozone, zelenog dogovora i borba protiv kovida samo su neka od pitanja koja skreću pažnju evropi s proširenja, zaključuju za Đukanović, Lukšić i Svilanović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније