Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

P.R.

26. 11. 2021. 13:17 >> 13:18
2

BEČIĆ U SKOPLJU

"Neka dijalog bude put kojim ćemo zajedno koračati u budućnost"

Moja jedina intencija je da najviši zakonodavni dom Crne Gore, koji je proglašen najtransparentnijim, bude uistinu dom svih građana, rekao je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić u okviru Regionalne konferencije "Unaprjeđenje dijaloga između parlamenata i novinara sa Zapadnog Balkana", koja se održava u Sjevernoj Makedoniji.

Bečić je istakao da kao najmlađi predsjednik Skupštine u Evropi, nikada nije sebi dozvolio da njegova izgovorena riječ bude ništa drugo, do umjerena i istinita. 

On je pozivajući se na riječi velikana srpske književnosti Borislava Pekića da "Dobar dijalog ne propisuje istine, već ih traži, ne proklamuje istine, već ih ispituje" poručio da jeste za novi standard u dijalogu na relaciji parlament - novinar, koji bi značio da izgovorena riječ ne bi bila protiv one koja se interpertira, već bi stajala uz nju i koji bi tražio i podrazumijevao da pravoremenost novinarskog izvještavanja prati vjerodostojnost.

Navodeći da ga je oduvijek intrigirala sličnost između, odgovornosti koju za izgovorenu riječ u parlamentu nose poslanici i one koju za riječ koju prenose imaju novinari, te primjećujući da jedna izgovorena riječ povlači brojna pitanja, poput da li je istinita, odmjerena, neophodna...

Bečić je ocijenio da je "upravo zbog toga na nama, kao predstavnicima svih građana, velika odgovornost da tragajući za istinom ne donosimo ishitrene i isključive stavove, zasnovane na subjektivnim doživljajima, već da zajedno, putem saradnje radimo na međusobnom razumijevanju, a pitanje odgovornosti se samo nameće".

"Ko snosi najveću, ko tu odgovornost preskoči kad mu je bitniji populizam i ko će riječ, jednu riječ, izgovorenu, da odvaga, prenese kako treba i ko će, na kraju, za izgovorenu riječ odgovarati. Odgovor na pitanje. Ja. Vi. Mi, svi zajedno. Odgovaraćemo našem narodu, odgovaraćemo djeci kojoj je potrebno pružiti sigurnost, onoj djeci koja neće kucati na tuđa vrata, onoj djeci koja će svojim znanjem obogatiti sve nas. Na kraju, drage dame i gospodo, odgovaramo sebi samima", kazao je Bečić.

Ističući da je sa velikom radošću prihvatio poziv da bude dio Konferencije, "posebno imajući u vidu činjenicu koliko je zapravo značajno sa ovog mjesta poslati važnu poruku", Bečić je napomenuo da se, govoreći o sličnosti poslanika i novinara, nije kao moguća nametala isključivo analogija u smislu odgovornosti za rečeno, odnosno interpretirano, već, kako je naglasio "puno je toga što nas veže, posebno činjenica da, htjeli vi to da priznate ili ne, nismo ovdje svi vječno".

Bečić je kazao da je veliki zagovornik promjena, ali još veći zagovornik predanog rada, djela i vidljivih rezultata.

"Moja jedina intencija je da najviši zakonodavni dom Crne Gore, koji je proglašen najtransparentnijim, bude uistinu dom svih građana. Želim da povratimo povjerenje građana, a to ćemo uspjeti jedino u saradnji sa vama, novinarima, jer, kako je kazao Meša Selimović "Teško će se sporazumijeti dva čovjeka koja misle različito. Lako će se sporazumijeti dva čovjeka koja misle", naveo je Bečić.

Kako je istakao, "vjerujem da nas je više, istinski vjerujem".

"Vjerujem da za jedan tabloidni naslov nećete sebe obojiti i istinski vjerujem da taj jedan naslov, nije važniji od vas. Od vašeg odnosa prema sebi u trenutku kad potpisujete tekst. Jer, ostaće moja riječ potpisana. Ostaće vaša riječ potpisana. Ja ću svoju reći, vi ćete je prenijeti a neko će nas se sjećati", kazao je Bečić.

Navodeći da nije izmislio dijalog na relaciji Parlament – novinari, Bečić je istakao da jeste za uspostavljanje novog standarda u dijalogu pomenutih subjekata, činilaca.

"Neka riječi budu naši mostovi koji spajaju čovjeka sa čovjekom, narod sa narodom, države sa državama. Neka dijalog bude put kojim ćemo zajedno koračati u budućnost. Neka iskrenost u našem odnosu bude mjerilo naše bliskosti. Mi smo danas ovdje, naša riječ se čuje, naša riječ će se zapisati. Ona će ostati", zaključio je Bečić.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније