Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.Č.J.

28. 11. 2021. 15:40   >>  15:40

BEČIĆ

Dubček simbol borbe protiv nacizma i svih oblika fašizma

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić i ambasador Slovačke Republike u Crnoj Gori Boris Gandel otvorili su sinoć izložbu „Sloboda s ljudskim licem – 100. godišnjica rođenja Aleksandra Dubčeka“.

Otvarajući izložbu, Bečić je istakao da je zadovoljstvo Crne Gore i njenog parlamenta da upriliči izložbu povodom stogodišnjice rođenja jednog velikana Slovačke, Evrope i svijeta, „čovjeka koji je u svim vremenima u kojima je živio i u svim sistemima u kojima je obavljao značajne funkcije nastojao da bude čovjek, da bude dobar čovjek, da bude na usluzi svom narodu i svim građanima svoje države“.

"Naš velikan, možda i najveći izdanak Crne Gore, Petar Drugi Petrović Njegoš, kao da je imao na umu upravo Aleksandra Dubčeka kada je nekoliko decenija prije njegovog rođenja zapisao onu sad već čuvenu misao „Blago tome ko dovijeka živi, imao se rašta i roditi”. Zbog svega onoga što je predstavljao, a i što danas simbolizuje za Slovačku Republiku, ali i za poštovanje i promociju ljudskih prava i sloboda u vrijeme i sistemu u kojem ni prava ni slobode nijesu bili na cijeni, Dubček se zaista imao rašta roditi", kazao je predsjednik crnogorskog Parlamenta.

On je istakao da je stogodišnjica rođenja Dubčeka, povod da se i u Crnoj Gori slavi njegovo ime i time doprinosi miru i toleranciji, međuvjerskom i međuetničkom skladu i suživotu, „kako je to upravo Dubček cijelog svog života i činio, i kao „običan” građanin, i kao državnik“.

Kako je istakao, razlog više da se u Skupštini organizuje ovakva izložba jeste i činjenica što je, između ostalog, Aleksandar Dubček nekoliko godina bio i predsjednik parlamenta Čehoslovačke.

"I tu i druge važne državne funkcije obavljao je u najboljem interesu svog naroda, a naročito je vodio računa o siromašnim sunarodnicima i marginalnim društvenim grupama u državi kojoj je dao sve što je imao", kazao je Bečić.

Pored njegove nenadmašne borbe za istinsku jednakost i ravnopravnost svih socijalnih kategorija, protiv diskriminacije i favorizacije, Dubček je, istakao je Bečić, bio i simbol borbe protiv nacizma i svih oblika fašizma, „ne samo za vrijeme Drugog svjetskog rata, u kojem se borio protiv okupatora, već i kasnije, možda čak i snažnije nego u ratu“.

"Da ne postoji ništa drugo do ta njegova karakteristika, uvriježena duboko u njegovom biću, on bi zaslužio današnji svojevrsni omaž u skupštinskom zdanju države koja je ove godine obilježila veliki Jubilej – 80 godina od izbijanja Trinaestojulskog ustanka, prvog u tada porobljenoj Evropi", naveo je Bečić.

Predsjednik crnogorskog Parlamenta je istakao da Crna Gora slavi svoju antifašističku tradiciju i zato ima čast da slavi svakog pripadnika ljudskog roda koji voli sve ljude, bez obzira na bilo koju njihovu pripadnost i posebnost. Zadovoljstvo više je, dodao je, „kada smo u prilici da slavimo našeg Evropljanina i pripadnika nama prijateljskog naroda“.

"I već sada obećavam da ćemo ga se sjećati i u narednim godinama, bez obzira da li ovakve događaje organizovali ili ne. Naći ćemo način. Tako nešto dugujemo Dubčeku. Tako nešto dugujemo svojoj antifašističkoj tradiciji. No, tako nešto dugujemo i sistemu univerzalnih vrijednosti koji se mora u svojoj cjelovitosti uspostaviti, a najveći dio tih vrijednosti samim svojim životom je promovisao upravo slovački velikan čije ime danas slavimo. Sve to dugujemo generacijama koje dolaze, kako bi živjele u miru i lišene bilo kakvih tereta prošlosti u kojima smo možda neki od nas odrastali", istakao je u obraćanju predsjednik Skupštine.

Aleksandar Dubček je, ocijenio je Bečić, imao ogroman ugled među svojim sunarodnicima, među svojim građanima, među svojim komšijama.

"Ništa manje poštovanje zavrijedio je i van granica tadašnje Čehoslovačke. A kako ne poštovati čovjeka po kojem je cijela jedna ideja dobila na snazi, i cijela sintagma postala zaokružena, a to je „Socijalizam sa ljudskim licem”. To ljudsko lice socijalizmu, tu komponentu čovjekoljublja ovom državno-političkom obliku uređenja, koji je decenijama vladao u svim istočnoevropskim državama, dao je upravo Dubček. I ljudi poput njega. A nije ih bilo mnogo takvih", kazao je Bečić.

Zato, kako je naglasio, slaviti rođenje Dubčeka znači slaviti antifašizam i humanost.

"To znači slaviti jednakost i ravnopravnost. Znači slaviti slobodu. Slaviti ljudska prava. Sve ono što i ova Skupština i ja lično slavimo i za šta se zalažemo", zaključio je Bečić.

Ambasador Gandel je, prilikom otvaranja izložbe, kazao je da mu predstavlja veliku čast da kada se navršava tačno sto godina od rođenja poznatog slovačkog političara Aleksandera Dubčeka, fenomena svog vremena, koji je na kraju svog života obavljao funkciju predsjednika čehoslovačkog parlamenta sa predsjednikom Skupštine otvori izložbu posvećenu njemu.

"Čovjek nekad ima osjećaj da svako na svijetu sigurno poznaje značajne predstavnike svog naroda, bilo iz oblasti: politike, nauke, kulture ili sporta. Život nam, međutim, pokaže da to nije uvijek tako. Vjerovatno je to neka simbolika, ali Aleksander Dubček se rodio u selu Uhrovec, u istoj kući u kojoj je 106 godina prije njega rođena još jedna značajna ličnost Slovačke – Ljudovit Štur, kojeg međunarodna javnost ne poznaje tako dobro, ali za nas Slovake je važna ličnost iz naše istorije. Aleksander Dubček, međutim, nije za svijet potpuna nepoznanica. Bio je poznat po tome što se 1968. godine suprotstavio političkom pritisku Sovjetskog Saveza i promovisao ideju „socijalizma sa ljudskim licem“. Radilo se o procesu blage demokratizacije i političke liberalizacije, koji je težio izgradnji naprednog socijalističkog društva koje je cijenilo demokratsku čehoslovačku tradiciju", rekao je ambasador Gandel.

Gandel je govorio o političkom i privatnom životu Aleksandra Dubčeka, kao i činjenicama zbog kojih je, kako je istakao ambasador, izrastao u socijalnog, osjećajnog komunistu koji je, sa jedne strane, vjerovao režimu i istovremeno osjećao potrebu da ga humanizuje.

"Ovu svoju misiju nije ispunio, ali se neizbrisivo upisao u istoriju našeg naroda kao važna ličnost, čiju stogodišnjicu rođenja obilježavamo danas. Zahvaljujem svima vama što ste došli da odate počast sjećanju na njega. Mnogo cijenim činjenicu da sam bio u mogućnosti da otvorim ovu izložbu u crnogorskom Parlamentu zajedno sa Vama, gospodine predsjedniče Skupštine", zaključio je slovački ambasador.

Na izložbi su predstavljene fotografije iz Dubčekove političke karijere, koje svjedoče o onome po čemu se on danas pamti.

Izložbu posvećenu liku i djelu jednog od najpoznatijih političara Evrope XX vijeka organizuje Skupština Crne Gore u saradnji sa Ambasadom Slovačke Republike u Podgorici.

Postavka izložbe biće dostupna zainteresovanim građanima od 29. novembra do 3. decembra 2021. godine u holu i ispred zgrade Skupštine Crne Gore.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније