Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ I. P. ]

29. 11. 2021. 09:28   >>  09:43 5

LAJČAK

Želimo Vladu kojoj je EU u centru interesovanja

Crna Gora je pokazala da ima demokratski kapacitet da sama rješava unutrašnja pitanja i da organizuje unutrašnju politiku svojim snagama, ocijenio je specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak.

On je, tokom sastanka sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Aleksom Bečićem, rekao da očekuje da će već na narednoj Međuvladinoj konferenciji, zakazanoj za 13. decembar, delegacija naše zemlje ponuditi jasan signal koji bi pokazao da Crna Gora zna kojim putem treba dalje da ide.

Podrška evropskih adresa u tom smislu, naglasio je Lajčak, neće izostati.

Lajčak je kazao da se EU neće miješati u to ko treba da bude u Vladi Crne Gore, ali i poručio da ”žele Vladu koja će imati EU u centru svojih interesovanja”.

Ističući da je primijetio da je došlo do određenog stepena stagnacije u reformskim nastojanjima u pristupnim procesima, Lajčak je poručio da EU želi da Crna Gora ne gubi dinamiku najnaprednijeg kandidata, te istakao da se ostaje pri tome da su ključni prioriteti rješavanje problematike koju definišu poglavlja 23 i 24. 

On je naglasio da ,,evropske integracije treba da budu pitanje svih demokratskih snaga zemlje“, te ocijenio da je upravo usklađenost politike Crne Gore sa politikom EU, potvrda i pokazatelj da naša zemlja ,,nema sumnji oko toga gdje pripada i čije vrijednosti dijeli“.

Naglasivši da je potreba intenziviranje pristupnih procesa, Lajčak je kazao da odlazi sa nadom da ,,Crna Gora ima kapaciteta da aktuelnu situaciju i trenutne političke izazove prevaziđe“.

,,Vi kao predstavnik mlade generacije imate posebnu ulogu i računamo na vas i mislimo da ćete odigrati pozitivnu i korisnu ulogu u tim procesima“, kazao je Lajčak.

Navodeći da su minuli period obilježili brojni izazovi, ocjenjujući da je to, između ostalog, posljedica svojevrsne ,,eksplozija demokratije“, Bečić je izrazio očekivanje da će Crna Gora u novu godinu zakoračiti sa novim pogledima i riješenim važnim pitanjima.

On je naglasio da je važno i neophodno uspostaviti dijalog svih političkih činilaca, ali ne ,,dijalog radi dijaloga“, već konstruktivan i produktivan dijalog koji bi doveo do održivih rješenja.

Bečić je kazao da je u prethodnih 14 mjeseci napravljeno puno konkretnih pomaka u sferi socijalne, ekonomske i zdravstvene politike, te na polju uspostavljanja i jačanja vladavine prava, i borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, ali i ponovio da je Crna Gora nedvosmisleno posvećena i privržena evropskom putu, što je i dokazala kroz stopostotnost usklađenosti vanjske politike sa politikom EU.

"To su sve pokazatelji da možemo, moramo i hoćemo, uz vašu pomoć, biti prva članica EU“, kazao je Bečić.

On je izrazio nadu da će Crna Gora u narednom periodu ponuditi valjane argumente koji bi obezbijedili i opravdanost odluke o proširenju, te naveo da je važno da se shvati ,,da je neophodno da svi po malo izgubimo, da bi Crna Gora dobila“.

"Potrebno je da svi pokažu spremnost na žrtvu kako bi naša zemlja dobila. Važno je shvatiti da smo svi mi prolazni, ali da će vrijednosti za koje se budemo izborili ostati da traju kao garant budućeg prosperiteta zemlje. Nadam se da će doći vrijeme dijaloga, saradnje i održivih rješenja. Očekujem da ćete nam vi kao naš osvjedočeni prijatelj na tom putu pomoći“, kazao je Bečić

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније