Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M.

04. 12. 2021. 17:00   >>  17:01 9

KRIVOKAPIĆ

"Nećemo praviti kompromise o pitanju slobode"

Nećemo praviti kompromise oko pitanja slobode i zato neću ni za milimetar odstupiti od realizacije projekata, koji će već od usvajanja budžeta stvoriti temeljne preduslove da svi građani budu, kazao je premijer Zdravko Krivokapić, povodom godinu dana rada Vlade.

Prethodna godina je, ističe Krivokapić, priča o slobodi.

"Nakon 30 godina života pod hibridnim režimom, u atmosferi podjela i nepovjerenja, te namjernog držanja građana u zoni preživljavanja „od prvog do prvog u mjesecu”, sa nedopustivo niskom prosječnom zaradom, prije godinu dana se desio jedinstven trenutak u našoj političkoj istoriji. Desila se sloboda", poručio je on.

Na kapiji te istorije, kako kaže, između krajnosti i neizvjesnosti, dogodili su se razum i odgovornost.

"Političke strukture parlamentarne većine, različite po svojim ideološkim matricama i shvatanjima, prije tačno godinu dana pronašle su najmanji zajednički sadržilac izborne volje svih građana koji su glasali za promjene", navodi u saopštenju.

Tako je, isitiče, konstituisana 42. Vlada Crne Gore, koja se odlučila za reforme i okretanje građanima.

"Građanima koji su umorni od dnevne politike i trke za foteljama...umorni od demagogije i lažnog patriotizma, nepotizma i nacionalizma. Građanima koji žele veće plate i bolji život. Mi smo se opredijelili za promjenu paradigme, kojoj je svjedočila tužna činjenica, da je posljednja bolnica u Crnoj Gori napravljena 1974. godine. Mi smo napustili koncept „razvoja” koji je podrazumijevao privilegovane pojedince, monopole, korupciju, kriminal i fabrikovanu statistiku", navodi Krivokapić.

Kako kaže, opredijelili su se i za to da neće bježati od odgovornosti, usvajanja kritika i priznavanja sopstvenih grešaka, jer upravo na taj način žele da demonstriraju diskontinuitet u odnosu na bivšu vlast koja je preuzimanje odgovornosti tumačila kao slabost, progonila kritičare i prikrivala sopstvene greške.

Međutim, ističe, najvažnija konstanta u posljednjih godinu dana ostaje i ostaće – sloboda.

"To je najvažniji rezultat 30. avgusta i 4. decembra, najznačajnije postignuće naših generacija. Stoga, neozbiljni pojedinci moraju znati da se točak istorije više nikada neće vratiti unazad. Naša skupština više nije bipolarna, već konačno izgleda kao pravo predstavničko tijelo demokratije, gdje je odnos prema opozicionim poslanicima delikatan", poručio je Krivokapić.

Sazrijevanjem demokratskog društva i zajedničke demokratske političke svijesti, kaže, shvatiće se da je upravo ovo jedno od najvećih obilježja naše istorijske pobjede.

"Da li je snaga ili slabost ove Vlade kada, recimo, za javne funkcionere, rukovodioce, ambasadore - predlaže i imenuje ljude koji je otvoreno kritikuju?", pitao je Krivokapić. Vjeruje, kaže, da je to njena snaga, snaga istinske slobode.

Ističe da se predstavnici bivšeg režima tome rugaju, jer, kako kaže, računaju da je jednoumlje u parlamentarnoj većini preduslov za stabilnost.

"Nažalost, mjesto gdje još jedino vlada jednoumlje u Crnoj Gori nalazi se upravo u parlamentarnoj opoziciji, u kojoj nije moguće čuti nijedan disonantan politički ton", kazao je on.

Kritika je, poručuje, jedan od postulata demokratije, i može ih učiniti samo boljima i dodatno motivisati da čine više u interesu zemlje.

"Jednako tako, jedan od imperativa jačanja demokratije ostaje povećanje zarada i poboljšanje životnog standarda svih građana. Preduslov za snažnu Crnu Goru ostaje ekonomski jak pojedinac. Zato smo pokrenuli četiri reformska programa: „Evropa sad!”, „Crna Gora odmah!”, „Evropa ovdje!”, i „Crna Gora radi!”. navodi Krivokapić.

Krivokapić citira Vaclava Havela, ističući da je krajem prošlog vijeka govorio: „Vizija nije dovoljna. Ona se mora kombinovati sa odlučnošću. Nije dovoljno samo gledati na stepenice, već je potrebno popeti se uz iste.”

"Ova Vlada neće sjedjeti skrštenih ruku i posmatrati bilo kakve stepenice. Naši koraci su odlučni, a naš cilj jasno projektovan. Nećemo praviti kompromise oko pitanja slobode i zato neću ni za milimetar odstupiti od realizacije projekata, koji će već od usvajanja budžeta stvoriti temeljne preduslove da svi građani budu nezavisni. Da svi građani budu - slobodni", zaključio je Krivokapić.

Kome ovo izgleda nestvarno, neka se prisjeti da je i naša zajednička sloboda izgledala tako jedan dan prije 30. avgusta.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније