Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

08. 12. 2021. 15:03   >>  18:24

RADULOVIĆ U ZAGREBU

Reforme u CG nijesu samo ustupak Uniji

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Đorđe Radulović je tokom boravka u Zagrebu održao predavanje na temu "Proces pristupanja Crne Gore" polaznicima Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske. Podsjetio je na tok evropskog integracionog procesa Crne Gore i razne izazove sa kojima se suočavala tokom ispunjavanja strogih kriterijuma za članstvo u EU. Naglasio je ida taj cilj nema alternativu zbog čega je vanjsko-politički kurs zemlje ostao nepromijenjen i nakon poslednjih parlamentarnih izbora u našoj zemlji.

Uprkos svim izazovima sa unutrašnjim problemima Unije (finansijska, migrantska, zdravstvena kriza), Crna Gora želi ovo vrijeme iskoristiti za konkretne pomake, za brisanje jaza između deklarativne posvećenosti evropskim standardima i svakodnevne prakse njihovog ostvarivanja, kazao je Radulović. Tome u prilog, kako je naveo ministar, govori i činjenica da je zajednička vanjska i bezbjednosna politika Crne Gore 100% usaglašena sa pozicijama EU, dodajući da je Crna Gora okosnica dobrosusjedske politike i regionalne saradnje.

Govoreći o politici proširenja ministar Radulović je kazao da je Crna Gora prva zemlja u regionu sa kojom je EU uspostavila novi mehanizam pregovora odlučivši da se poglavlja 23 i 24 otvaraju prva i zatvaraju posljednja, odnosno da uspjesi koje tu ostvarimo predstavljaju ogledalo pregovaračkog procesa.

,,Nova metodologija“ koju je Crna Gora prva prihvatila, dodatno će ojačati politički aspekt pregovora, imajući u vidu da je njome definisano da Crna Gora ide u proces zatvaranja ostalih poglavlja samo ako ispuni privremena mjerila u ovim ključnim, što je zadatak crnogorske Vlade koja fokus sa podjela premješta na ekonomski oporavak i pravdu i kojoj je cilj da Crna Gora ima nezavisne institucije, te da se izbori se sa korupcijom i organizovanim kriminalom.

Šef crnogorske diplomatije je podsjetio da je EU potvrdila svoju podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana na posljednjem Samitu na Brdu kod Kranja, ali da sve rečeno upućuje i na neophodnost da zemlje regije ubrzaju i intenziviraju unutrašnje reforme.

"Polaznici Diplomatske akademije su željeli čuti više o položaju hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori, stavu ministra po pitanju regionalnih inicijativa i mehanizama, modalitetima unapređenja bilateralnih odnosa te mišljenje u odnosu na inicijative Mini Šengen / Otvoreni Balkan i Zajedničko regionalno tržište. Tokom posjete Hrvatskoj, ministar vanjskih poslova je posjetio Peroj gdje se susreo sa predstavncima Društva perojskih Crnogoraca "Peroj 1657", te razgovarao sa počasnim konzulima Crne Gore u Republici Hrvatskoj, Enverom Moralićem i Borislavom Maletićem", navode iz MVP.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније