Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Ivan Mijanović, dopisnik TVCG iz Brisela ]

08. 12. 2021. 16:12   >>  16:14 4

BORELJ O CG

Poštovati načelo odvojenosti crkve i države

Načelo razdvajanja crkve i države treba poštovati u sekularnoj državi kao što je Crna Gora, naveo je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i bezbjednost Žozep Borelj, odgovarajući na poslaničko pitanje o situaciji u Crnoj Gori.

Poslanik Ladislav Ilčić iz stranke Evropskih konzervativaca i reformista (ECR), pitao je Borelja šta Evropska komisija (EK) namjerava da učini kako bi stabilizovala situaciju u Crnoj Gori nakon ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju, uz ocjenu da su “nemiri, u kojima je policija upotrijebila silu protiv isprovociranih građana, posljednji u nizu režiranih događaja kojima Srbija ciljano destabilizuje Crnu Goru”.

U odgovoru, navodi se da su Evropska komisija i visoki predstavnik Žozep Borelj snažno angažovani, između ostalog i putem Delegacije EU u Podgorici, u podršci Crnoj Gori u unapređenju njenog strateškog cilja pristupanja EU-u te u podsticanju međusobne saradnje u nizu područja, uključujući sigurnost.

“Ključno je da demokratske institucije Crne Gore mogu sprovoditi svoje politike samostalno, bez nepotrebnog vanjskog uplitanja. To je u najboljem interesu Crne Gore, ali je vrlo važno i za stabilnost cijele regije”, navodi Borelj u odgovoru.

Ističe da je regulacija vjerskih zajednica u nacionalnoj nadležnosti.

“Međutim, nju bi trebalo sprovoditi na inkluzivan način, uz okupljanje svih relevantnih učesnika, te u skladu s relevantnim međunarodnim i evropskim standardima ljudskih prava, uključujući načelo razdvajanja crkve i države, koje treba poštovati u sekularnoj državi kao što je Crna Gora”, naglašava Borelj.

Visoki predstavnik EU kaže i da je sloboda okupljanja temeljno pravo, koje bi se trebalo ostvarivati ne dovodeći u pitanje javno zdravlje i uz potpuno poštovanje vladavine prava i javnog reda.

“EU očekuje od svih nadležnih tijela da propisno istraže sve slučajeve fizičkog i verbalnog nasilja i nad demonstratima i nad policijskim službenicima te da osiguraju djelotvorno pravosudno postupanje u vezi s njima”, zaključio je Borelj.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније