Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

O.Z.

11. 12. 2021. 11:28 >> 11:30

ČLANOVI ODBORA OCJENILI

"Ignorantski odnos Spajića prema djeci sa smetnjama u razvoju"

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić nije se juče pojavio na sjednicu Odbora za ljudska prava i slobode na kojoj je bilo planirano održavanje kontrolnog saslušanja na temu "Rad dnevnih centara za djecu sa smetnjama u razvoju i osobe sa invaliditetom u Crnoj Gori". Iz Demokratskog fronta su ocijenili da Spajića ne interesuje rad dnevnih centara za djecu sa smetnjama u razvoju.

Predsjednik Odbora, poslanik DF-a Jovan Vučurović je informisao članove Odbora da ga je Spajić obavijestio da zbog ranije preuzetih obaveza neće biti u prilici da prisustvuje kontrolnom saslušanju.

Vučurović je podsjetio da je Odbor na 18. sjednici jednoglasno donio Odluku o kontrolnom saslušanju ministra Spajića i saopštio da ministru Spajiću ovo nije prvi put da se ne odazove na pozive odbora, jer je slično iskustvo imao i Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje. Istakao je da tema kontrolnog saslušanja planiranog na sjednici Odbora za ljudska prava i slobode nije bila politička tema zbog čega je ministar Spajić morao pokazati drugačiji odnos i veći senzibilitet.

"Po dosadašnjem djelovanju, može se zaključiti da se navedeno Ministarstvo bavi samo finansijama, a ne i socijalnim staranjem. Takođe, osoba koja je bila zadužena za socijalno staranje u tom Ministarstvu prije nekoliko dana je podnijela ostavku. Sve navedeno pokazuje ignorantski odnos ministra Spajića prema Skupštini, ovom Odboru, ali i djeci sa invaliditetom, njihovim roditeljima i zaposlenim u ovim ustanovama", kazao je Vučurović.

Poslanik koalicije "Crno na bijelo" Srđan Pavićević je ocijenio da postoje smetnje u komunikaciji sa Ministarstvom finansija i socijalnog staranja.

"Takvo ponašanje ministra Spajića već dobija obrise stereotipa ponašanja i istom ne treba poklanjati veliku važnost, jer svako treba da odgovara za svoje postupke", rekao je Pavićević.

Apelovao je da se ovo ne doživi tragičnim, jer je ovakvim postupkom ministar Spajić najviše rekao o sebi samom.

Poslanik DF Strahinja Bulajić smatra neprihvatljivim ovakvo ponašanje ministra finansija i socijalnog staranja i njegov odnos prema djeci sa smetnjama u razvoju i njihovim porodicama. Upitao je da li resorno Ministarstvo kontroliše i obilazi dnevne centre za djecu sa smetnjama u razvoju i kakvi su rezultati tih kontrola.

Poslanica DF Jelena Božović je upoznala članove Odbora sa Dopisom koji je uputio direktor Saveza udruženja roditelja djece i omladine sa teškoćama u razvoju „Naša inicijativa“ Milisav Korać.

"Savez „Naša inicijativa“ izražava žaljenje što se na današnjoj sjednici Odbora neće pojaviti ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić iako je tema sjednice bila prilika da se od ministra nadležnog za socijalnu zaštitu dobiju informacije o položaju djece i mladih sa smetnjama u razvoju koji su obuhvaćeni servisima usluga u dnevnim centrima", piše u dopisu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније