Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.M.Lj. ]

15. 12. 2021. 09:44 >> 10:30
3

DAMJANOVIĆ

Potpisivanje memoranduma doprinosi stabilizaciji

Doskorašnji vršilac dužnosti direktora Uprave prihoda i carina Aleksandar Damjanović smatra je da će potpisivanje memoranduma o saradnji dijela parlamentarne većine i manjinskih partija doprinijeti političkoj stabilizaciji u zemlji. On je u emisiji Link na RTCG kazao da je apsolutni protivnik vanrednih izbora i da se ponovo treba pristupiti ozbiljnoj rekonstrukciji Vlade. Dodao je da još nije dobio obrazloženje ministra o svojoj smjeni.

Damjanović smatra da postoji deficit u ovoj vladi od početka njenog funkcionisanja, a to je da autentični predstavnici nacionalnih manjina nemaju svoje mjesto u izvršnoj vlasti.

“To smatram ozbiljnim problemom jer 25 odsto populacije ne može biti bez svojih predstavnika u Vladi ili predstavnika iz autentičnih partija koje zastupaju te stavove. Ovo je vjerovatno način da se napravi neka platforma za političku saradnju, kad već nema one institucionalizovane. Smatram da je svaka saradnja dobrodošla, pogotovo u ovim, ni malo lakim okolnostima i cijenim da su predstavnici tih partija koje će potpisati memorandum napravile dobre pripreme i da će ovo biti doprinos političkoj stabilizaciji u Crnoj Gori i političkoj sceni koja je u ovom trenutku prilično nestabilna”, istakao je Damjanović.

Govoreći o povlačenju inicijative opozicije o izglasavanju nepovjerenja vladi kazao je da je očigledno došlo do loše računice, te da je opoziiji bilo bolje da povuče predlog, jer ukoliko on ne bi prošao, neko vrijeme ne bi mogli ponovo da pokrenu istu inicijativu. S druge strane, smatra da vlada ogromno nepovjerenje među parlamentarnom većinom.

“Bojim se da će ako se ovako nastavi, ova pat pozicija biti gora i da ćemo ceh platiti svi. Apelujem, ukoliko to nekome nešto znači, kao bivši poslanik, da se unutar parlamentarne većine intenzivira dijalog i nađe dogovor koji će vladu i parlament napraviti efikasnijim nego što su bili do sad”, kazao je Damjanović.

On je kazao da je apsolutni protivnik vanrednih izbora.

“Oni su bili prije nešto više od godinu. Napravili su tektonski poremećaj na političkoj sceni u Crnoj Gori. Vanrednim izborima ne treba izazivazivati sudbinu i dati šansu da se DPS u bilo kom modelu vrati”, kazao je on.

Ozbiljna rekonstrukcija Vlade, po njegovom mišljenju, treba da bude ponovo predmet razgovora.

“O ostalim modelima manjinske podrške treba pitati one koji konstituišu vladu”, kazao je on.

Damjanović je kazao da još nije dobio obrazloženje ministra finansija Milojka Spajića zašto je smijenjen. 

“Osim objašnjenja da me vidio na nekoj višoj poziciji, a ponude su bile stidljive od mjesta ministra u nekoj rekonstruisanoj vladi, nema nekog obrazloženja. I dalje je na ministru da to uradi, jer bi zbog transparentnosti vlade bilo dobro da se konačno saopšte pravi razlozi. Ukoliko se ne da obrazloženje i to je poruka koju će građani znati da cijene”, kazao je Damjanović.

Kazao je da je u nekom periodu dok je bio na funkciji ostao bez podrške ministarstva.

“A taj je posao nemoguće raditi bez podrške. Osim što se nije raspisivao konkurs, i dalje nije raspisan, mislim da je loše da jedna takva institucija bude godinu u v.d. formatu., Nisam dobio ni odgovarajuće pomoćnika, 10 je predviđeno, ministar je pružio ruku, to je trebalo da bude riješeno, ali nikada nije realizovano. Čim sam otišao imenovano je njih šest, među kojima i neki koje sam ja predlagao. Što je svojevrsni paradoks”, kazao je Damjanović.

 

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније