Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.V. ]

27. 12. 2021. 15:09 >> 15:11

BASTIJANČIĆ KAZAO

Izbori u Beranama i Ulcinju moraju biti održani do 27.marta

Izbori u Beranama i Ulcinju trebalo bi da budu održani u istom neradnom danu (nedjelja), i to najkasnije do 27. marta 2022. godine, kazao je Boris Bastijančić, savjetnik za ustavni sistem i pravna pitanja predsjednika Crne Gore. To je rekao povodom pitanja raspisivanja lokalnih izbora u Opštini Berane i Opštini Ulcinj. 

"Prema važećem Zakonu o izboru odbornika i poslanika (čijim izmjenama i dopunama se ne može pristupiti bez ostvarene podrške kvalifikovane dvotrećinske većine ukupnog broja poslanika našeg najvišeg zakonodavnog doma), konkretno njegovom članu 14 stav jedan, izbori za odbornike održavaju se najkasnije 15 dana prije isteka izbornog perioda odbornika kojima teče mandat. U saglasju sa pomenutim je i član 36 stav dva Zakona o lokalnoj samoupravi, kojim je utvrđeno da se izbori za Skupštinu održavaju najkasnije 15 dana prije isteka mandata Skupštine", kazao je Bastijančić u saopštenju dostavljenom RTCG.

Kako je naveo, valja napomenuti da mandat Skupštini opštine Berane i Skupštini opštine Ulcinj ne ističe u februaru (kako se minulih dana u medijskom prostoru moglo pročitati i čuti), nego u aprilu 2022. godine, jer se Skupština opštine smatra konstituisanom izborom njenog predsjednika, uzimajući u obzir zapisano u članu 39 stav šest Zakona o lokalnoj samoupravi.

"Cijeneći sve prethodno istaknuto, kao i činjenice da je aktuelni saziv Skupštine opštine Berane konstituisan 12.aprila 2018.godine, a Skupštine opštine Ulcinj 25. aprila 2018.godine, te da im od tih datuma mandat traje četiri godine, predsjednik Crne Gore donijeće, u skladu sa svojim nadležnostima, pozitivnim propisima i striktno definisanim rokovima, odluku o raspisivanju izbora za odbornike navedenih lokalnih predstavničkih tijela", kazao je Bastijančić.

Kako tvrdi, izbori u ove dvije opštine trebalo bi da budu održani u istom neradnom danu (nedjelja), i to najkasnije do 27. marta 2022. godine.

"U tom slučaju, a imajući u vidu član 14 stav dva Zakona o izboru odbornika i poslanika, koji nalaže da od dana raspisivanja izbora do njihovog održavanja ne može proteći manje od 60 ni više od 100 dana, već od 17. decembra je počeo da teče zakonski rok u kojem je, konačno do 26. januara naredne godine, predsjednik Crne Gore dužan da raspiše izbore za novi saziv Skupštine opštine Berane i Skupštine opštine Ulcinj. Suprotno, nepovratno bi se zašlo u zonu otvorenog kršenja principa ustavnosti i zakonitosti, te potiranja pravne sigurnosti u političkom i pravnom sistemu države", tvrdi Bastijančić.

Stoga, kako je rekao, i danas kao i ranije, upitna su zauzimanja slobodnijih stavova o postojanju svojevrsnog institucionalnog utrkivanja u ostvarivanju nadležnosti Predsjednika Crne Gore i Skupštine Crne Gore povodom raspisivanja lokanih izbora i usvajanja predloga Zakona o dopuni Zakona o lokalnoj samoupravi.

"U bliskoj budućnosti biće poznato da li će, ovog puta, predmetni opšti pravni akt po predviđenoj proceduri pravovremeno steći neophodnu pravnu perfektnost i svojstvo izvršnosti. Svakako, dosledno slijeđenje pravnih propisa, koji tvore crnogorski pravni poredak, ustavno je dobro i imperativ, te neupitan prilog ostvarivanju vladavine prava i dobrobiti društva u cjelini, zakjučio je Bastijančić. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније