Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ (MINA) ]

13. 01. 2022. 20:47   >>  20:48

VLADA

Formiraće tim za praćenje realizacije kapitalnih projekata

Vlada je usvojila informaciju o potrebi formiranja nezavisnog ekspertskog tima za preispitivanje pripreme i realizacije kapitalnih infrastrukturnih projekata. Kako je saopšteno iz Vlade, u informaciji se navodi da vrijednost i kompleksnost kapitalnih infrastrukturnih projekata nameću neophodnost kvalitetno sprovedenih sveobuhvatnih pripremnih aktivnosti za njihovu realizaciju.

Vlada je usvojila informaciju o potrebi formiranja nezavisnog ekspertskog tima za preispitivanje pripreme i realizacije kapitalnih infrastrukturnih projekata. Kako je saopšteno iz Vlade, u informaciji se navodi da vrijednost i kompleksnost kapitalnih infrastrukturnih projekata nameću neophodnost kvalitetno sprovedenih sveobuhvatnih pripremnih aktivnosti za njihovu realizaciju.

“Ali i neophodnost kvalitetnog praćenja realizacije, uz maksimalno uvažavanje stručnih mišljenja, stavova i preporuka”, navodi se u saopštenju.

Iz Vlade su kazali da je zaključeno da ti razlozi nameću potrebu formiranja multidisciplinarnog tima sastavljenog od referentnih stručnjaka iz pojedinih oblasti, koji bi izvršili nezavisnu ekspertsku reviziju kapitalnih infrastrukturnih projekata u Crnoj Gori.

“I na bazi toga definisali set preporuka za postupanje u cilju izbjegavanja i/ili smanjenja mogućnosti pojave određenih rizika kod budućih realizacija drugih kapitalnih infrastrukturnih projekata slične vrste, značaja i kompleksnosti, u skladu sa dobrom međunarodnom praksom i u cilju najbolje zaštite interesa investitora”, kaže se u saopštenju.

Iz Vlade su rekli da će spisak projekata za nezavisnu ekspertsku analizu, sastav tima i visinu naknade za članove nezavisnog ekspertskog tima utvrditi naknadno posebnim aktom.

Vlada je na današnjoj sjednici utvrdila Nacrt izmjena i dopuna detaljnog urbanističkog plana (DUP) Topolica III, Opština Bar, sa programom održavanja javne rasprave, u trajanju od 15 radnih dana.

“U skladu sa smjernicama plana višeg reda, kao i detaljnih planova rađenih u prethodnom periodu, prostor zahvata izmjena i dopuna je područje koje pripada prostornoj zoni Novi Bar i namijenjeno je za stanovanje velikih gustina, centralnih djelatnosti, javnih funkcija i urbanog zelenila, sa ciljem visokokvalitetne valorizacije građevinskog zemljišta u zahvatu”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da vizija razvoja prostora u obuhvatu izmjena i dopuna DUP-a treba da prati viziju razvoja Bara i čitavog primorskog regiona, koji, kao važan prostorni, ekonomski i društveni resurs Crne Gore, treba da se usmjereno i kontrolisano razvija.

Iz Vlade su kazali da se u daljem razvoju moraju poštovati evropski standardi i vrijednosti i uspostaviti pravila za kvalitetnu regulaciju i upravljanje prostorom.

“Za predmetno područje bi se kroz izradu plana, uz poštovanje uslova namjene površina, režima uređenja prostora, kao i svih ostalih uslova za izgradnju infrastrukture, obezbijedili preduslovi za razvoj turističkih sadržaja, suzbijanje nekontrolisanog širenja naselja, formiranje identiteta naselja, poboljšanje sadržaja društvenog standarda i komunalne infrastrukture”, kaže se u saopštenju.

Vlada je usvojila informaciju o potpisivanju amandmana 2 ugovora za realizaciju projekta izgradnje i rekonstrukcije dionice puta Lubnice – Jezerine.

“Sa obzirom na to da još nije potpisan amandman koji je odobren na sjednici održanoj 28. oktobra prošle godine, Vlada je, imajući u vidu zatečeno stanje i nemogućnost drugačijeg rješenja, prihvatila amandman 2 ugovora”, navodi se u saopštenju.

Iz Vlade su rekli da je kao krajnji datum za završetak svih radova utvrđen 20. oktobar ove godine, umjesto ranije odobrenog 12. jula.

Zahtjev za produženje roka, kako su naveli, ocijenjen je opravdanim.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније