Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Biljana Rovčanin [ TVCG ]

26. 01. 2022. 20:20   >>  20:23 2

REAKCIJE NA POTEZ KRIVOKAPIĆA

"Međunarodna blamaža države"

To što je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović, po nalogu predsjednika Vlade Zdravka Krivokapića, morao da prekine službenu posjetu Sjevernoj Makedoniji za bivšeg diplomatu Miodraga Lekića je, kako kaže, međunarodna blamaža države.

"Skandalozno je, s jedne strane, da Radulović kojem je Skupština Crne Gore izglasala nepoverenje, pritom delegitimisan i u samoj Vladi, sve to ignoriše da bi bez legitimiteta i elementarne državne pristojnosti krenuo u putovanja svjedočeći o haotičnoj agoniji Vlade. S druge strane, premijer nastavljajući svoju nemoć s lakoćom saopštava da je u toku državni udar, očigledno nesvjestan težine izgovorenih riječi. U oba slučaja imamo blamažu pred međunarodnom zajednicom", rekao je bivši diplomata Miodrag Lekić.

Da postupak premijera u slučaju ministra Radulovića ne zaslušuje komentar, kaže bivši crnogorski ambasador Nebojša Kaluđerović.

"Nezapamćeno! U svojoj četrdesetogodišnjoj karijeri ništa slično nijesam vidio ni doživio", kazao je Kaluđerović.

A ovakav primjer, kako kaže Lekić, rijetko viđen u diplomatskoj praksi, pokazuje da se mora hitno naći izlaz iz aktuelne političke situacije u državi.

"Ako je, imajući u vidu državni format ovih osoba, i dalje uzaludan poziv da daju ostavke, kako bi time pomogli državi, na političkim subjektima je obaveza da što prije konstituišu ozbiljne inicijative za legalno prevazilaženje teškog institucionalnog stanja u zemlji", dodao je Lekić.

Otkazivanje posjete ministra Radulovića, na Tviteru je komentarisao i poslanik SDP-a Raško Konjević.

"Kakav blam. Nažalost, ne samo njihov, nego brukaju državu zbog njihovih međusobnih svađa i borbe za fotelje. Bjehu apostoli na početku, postadoše bruka i sramota svih nas", napisao je Konjević na Tviteru.

Radulović, koji je u Skoplju trebalo da se sretne s najvišim državnim zvaničnicima, izvinio se domaćinima.

Prema informacijama Portala RTCG, Radulović im je kazao da je u pitanju reakcija premijera prema njemu lično, koju je ocjenio neprikladnom i neprofesionalnom. Prema navodima portala RTCG, za sjutra je najavljen sastanak između ambasadora Crne Gore i šefa diplomatije Sjeverne Makedonije na kojem će se objasniti razlozi otkazivanja ministrove posjete.

Na tviteru se oglasio i nekadašnji poslanik Evropskog parlamenta Roman Jakič.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније