Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.M.Lj. ]

19. 04. 2022. 08:18 >> 08:27
2

BOŠNJAK I JELUŠIĆ

Moguć otpor poslanica na dan glasanja o Vladi

Ako ova vlada želi da bude evropska i reformska, zbog čega se navodno i formira, ona mora u svom sastavu imati najmanje 30 odsto žena, kazale su članice Ženskog kluba Skupštine Crne Gore Branka Bošnjak i Božena Jelušić. One su poručile da muške kolege na dan glasanja o Vladi mogu doživjeti I neočekivan otpor I pitale su da li su spremni da vjeruju u to da će sve žene glasati za ono što se zove rodna neizbalansiranost.

 

Ženski klub apeluje na mandatara da vlada koju formira ne bude muška i da najmanje 30 odsto žena bude u njenom sastavu.

“Jer imamo toliko kvalitetnih žena. Trebalo bi da nas bude 50 odsto, jer nas je u populaciji toliko, pa i više. Ako ova vlada želi da bude evropska i reformska, zbog čega se navodno i formira, ovo što se u medijima najavljuje da će biti jedna ili dvije I to samo iz jedna partije, taj broj mora biti veći”, kazala je Bošnjak.

Ona je dodala da treba ispitati kvalitet navodnih muških kandidata za ministre. 

“Kada se govori o tome, spočitava se da li ima kvalitetnih žena I da li one hoće, a niko ne ulazi u to kakav je kvalitet kolega, a ja baš imam dilemu za pojedine kako će obavljati funkciju za koje se može čuti da će najvjerovatnije pokrivati”, kazala je Bošnjak.  

Apelovala je I na partije koje će činiti Vladu da ne dozvole da bude neizbalansirana.

Poslanica GP URA Božena Jelušić kaže da dolazi iz političke grupacije koja predlaže žene I bilo joj je predloženo prvo mjesto na listi.

Ističe da se kad god je više žena više se razgovara i bolje dogovara.

“Da biste vi to uradili morate žene učiniti vidljivijim”, kazala je Jelušić.

Kazala je da političke partije lako ispostavljaju uslove, odnosno, ucjene.

“Niko se ne pita šta bi bilo da se 51% žena javi sa pitanjem mi nećemo da glasamo za vladu u kojoj nema nas kao predstavnica”, rekla je Jelušić.

Bošnjak ističe da se ženama uvijek komentariše šminka, odjeća, frizura, godine.

“Nisu sve žene spremne da budu na udaru javnosti jer vi znate šta se nama sve dešavalo”, kazala je ona.

Jelušić dodaje da je pitanje I kakve žene ulaze u politiku.

“Pitanje je koliko u politiku ulazi žena sklone da poštuju autoritet I da ih nazivaju “čovjek-ženom“ kada je spremna na žrtvu zbog muškarca I da postavi kako on to želi. Kada posluša osobe na moći koji su muškarci. To imamo I u sudstvu. Žene često sebi mogu dati auto-gol kada u politički život ne dolaze one koje su autentične I sa integritetom I koje su spremne da se svađaju u svojoj partiji za ideale te partije, već koje su pokorne, submisivne”, kazala je Jelušić.

Naša zemlja je puna žena koje treba da budu ugrađene, a ne da učestvuju u političkom životu, dodaje Jelušić. Kaže da ako partije ne mogu da proizvedu autentične žene, onda ne zna kakva je njihova svrha.

Poslanica Branka Bošnjak kaže da su žene u Ženskom klubu jako solidarne.

“Moguće da naiđu na neočekivani otpor. Neka razmisle. Mi smo u Ženskom klubu jako solidarne I sve odluke donosimo konsenzusom. Da vidimo da li su spremni da vjeruju u to da će sve žene glasati za ono što se zove rodna neizbalansiranost”, poručila je Bošnjak.  

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније