Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Ivan Mijanović, TVCG ]

26. 04. 2022. 06:30 >> 19:45
3

PICULA I BILČIK

Vlada da bude funkcionalnija, sa snažnijom podrškom

Manjinska vlada bi trebalo da bude funkcionalnija i da ima izraženiju podršku parlamenta, saglasni su izvjestilac EP za Crnu Goru Tonino Picula i kopredsjedavajući odbora sa našom zemljom Vladimir Bilčik. Evropski poslanici, koji s pažnjom posmatraju prilike u Crnoj Gori, navode i da nova Vlada treba da ima jasan program, koji će doprinijeti ne samo ubrzanju puta ka EU, već i rješavanju nagomilanih problema.

Svi partneri Crne Gore u Briselu, počev od Evropskog parlamenta, ali i drugih institucija, od Vlade koja je najavljena da će biti formirana krajem sedmice očekuju slično što i većina crnogorskih građana, poručuje izvjestilac EP za Crnu Goru, Tonino Picula.

"Manjinska vlada ukoliko u ovom formatu bude i potvrđena bi trebalo da bude funkcionalnija, da ima jasno izraženiju podršku Parlamenta, nezavisno o broju zastupnika i očekujem da se možda izbjegnu neke greške koje su karakterisale rad crnogorskih institucija u prethodnom periodu, u prethodnih godinu i po", naveo je Picula.

Da je vrijeme od suštinskog značaja za sprovođenje reformi naglašava kopredsjedavajući POSP-a sa Crnom Gorom Vladimir Bilčik.

“Vlada koja je formirana nakon izbora 2020. nije ispunila brojne važne reforme koje je trebalo da Crnu Goru približile članstvu EU. Imperativ je da nova Vlada ima jasnu i trajnu podršku u parlamentu za fundamentalne reforme u oblastima vladavine prava, izbornog zakonodavstva, ali takođe i velikih reformi koje su potrebne kako bi se stabilizovala ekonomija u Crnoj Gori i napredovlao ka članstvu u EU”, poručio je Bilčik, za TVCG.

Sagovornici Dnevnika ističu da je nužno da izvršna vlast ima kohenrentan program, zasnovan na rješavanju brojnih problema na unutrašnjoj političkoj sceni koji proizilaze iz duboke polarizovanosti političkih takmaca, ekonomskih izazova, ali i na proevropskoj agendi.

"Nadam se da će vlada u godinu dana, koliko je sama sebi dala rok, napraviti neke iskorake. Mislim da na temelju iskustva koje je imala prethodna vlada, da će doista ukoliko se jednim dijelom ostvari što je najavljeno, to usmjeriti Crnu Goru, ne prema cilju za koji znamo koji je, nego da će uticati na brzinu rješavanja nagomilanih problema", naveo je Picula.

Bilčik kaže da je Crna Gora na pravom putu i dalje je predvodnik u pristunim pregovorima.

“Ali ti pregovori ne napreduju i to je politički problem, koji može biti riješen ukoliko postoji vlada sa stabilnom i jasnom većinom za ključne odluke koje treba da budu donesene u zemlji, uključujući ustavne izmjene koje će biti potrebne”, naveo je Bilčik.

Ukoliko se te ambicije i ostvare, Bilčik smatra realističnim da će do 2024, za kada su zakazani evropski izbori i redovni izbori u Crnoj Gori, naša zemlja biti mnogo bliža članstvu u EU.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније