Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.Č.J. [ TVCG ]

26. 04. 2022. 12:17 >> 12:43
9

METSOLA

CG se bori sa unutrašnjim nesuglasicama umjesto da zatvara poglavlja

Crna Gora, lider u procesu pridruživanja EU, bori se sa unutrašnjim nesuglasicama umjesto da radi na zatvaranju pregovaračkih poglavlja, kaže predsjednica Evropskog parlamenta (EP) Roberta Metsola.

Govoreći na Forumu posvećenom Balkanu, u organizaciji Evropskog liberalnog foruma u Bugarskoj, Metsola je istakla da Evropski parlament pozdravlja osudu zapadnobalkanske šestorke ruske agresije na Ukrajinu i pohvaljuje zemlje koje su primijenile sankcije EU protiv Rusije.

"Međutim, dalje naglašavamo da sankcije moraju nastaviti da se sprovode u potpunosti. To se očekuje od svake zemlje koja teži da postane članica Evropske unije. Mi smo jaki onoliko koliko smo ujedinjeni", naglasila je Metsola.

Predsjednica EP naglašava da je stabilnost u neposrednom susjedstvu EU od vitalnog značaja za stabilnost EU.

"Zato moramo da smislimo načine da ubrzamo proces proširenja na Zapadnom Balkanu, kao moćno oruđe za suprotstavljanje naporima zlonamjernih stranih aktera, uključujući dezinformisanje i propagandne kampanje, da destabilizuju region", kaže Metsola.

Ističe i da su geografski, zemlje Zapadnog Balkana okružene Evropskom unijom, kao i da bi njihovo pristupanje ne samo označilo proširenje Unije, već i bilo značajan korak da Evropa bude potpuna.

“Zemlje Zapadnog Balkana već predugo kucaju na naša vrata. Sada je potrebna jasnoća – i za njih i za nas”, kaže Metsola.

Zapadnobalkanska šestorka, kako dodaje, treba da nastavi naporno da radi na ispunjavanju kriterijuma za pristupanje i moraju se uložiti istinski napori da se riješe sva otvorena bilateralna pitanja.

"Dok postoji potreba za potpunom implementacijom unutrašnjih reformi, ne možemo nastaviti da odugovlačimo i dodajemo kriterijume. Evropska unija takođe mora da održi riječ – moramo da ispunimo svoja obećanja", kaže Metsola.

Govoreći pojedinačno i zemljama regiona, Metsola je istakla da su Albanija i Sjeverna Makedonija učinile svoj dio za početak pristupnih pregovora, ali da uprkos uzastopnim pozivima Evropskog parlamenta, datumi za prve međuvladine konferencije sa tim zemljama tek treba da budu određeni.

"Uprkos tome što su ispunili sve naše zahtjeve, stanovnicima Kosova i dalje je potrebna viza za ulazak u Evropsku uniju. Ponovljeni pozivi Evropskog parlamenta naišli su na 'gluve uši'. Ne samo da je nepravedno, već podriva kredibilitet Evropske unije – to nas slabi", kaže Metsola.

Predsjednica EP poručuje da se Crna Gora, lider u procesu pridruživanja EU, bori sa unutrašnjim nesuglasicama umjesto da radi na zatvaranju pregovaračkih poglavlja. Srbija, još jedan lider, ozbiljno zaostaje kada je u pitanju usklađivanje sa zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom Evropske unije, navodi Metsola.

Posebnu pažnju, kako ističe, posvećuju situaciji i Bosni i Hercegovini.

"Nedavne prijetnje Rusije ne ostavljaju sumnju da je Putin spreman da nastavi svoju destruktivnu kampanju i na Zapadnom Balkanu. Evropski parlament ostaje u potpunosti posvećen suverenitetu, teritorijalnom integritetu i stabilnosti Bosne i Hercegovine i odlučan je da se suprotstavi svim pokušajima da se on ospori", ističe Metsola.

Ivan Mijanović, dopisnik TVCG iz Brisela

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније