Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.L.B. ]

29. 04. 2022. 08:50   >>  10:00

KOVAČEVIĆ SMATRA

"Izbore bi da odlože zbog stranačkih interesa"

Nova Vlada ima dva puta kojim može da ide, prvi je nastavak partijskog zapošljavanja i stranačkih priprema za naredne izbore, a drugi je da pokrene političke procese, reforme i da poveća transparentnost, poručila je programska direktorica CDT-a Milica Kovačević. Navela je i da je odlaganje lokalnih izbora neustavno. "Pokazuje se da se izbori ne odlažu iz nekih realnih razloga, nego da je to povezano sa stranačkim interesima", navela je Kovačević.

Kovačević smatra da su u novu Vladu partije delegirale najbolji kadar.

„Ovoga puta možemo da vidimo da su partije delegirale najbolje ljude koje imaju, sad je pitanje da li su to učinili da bi ti ljudi bolje i kvalitetnije radili ili da bi bili bolji u opstruiranju jedni drugih u toj Vladi, što nažalost u našoj političkoj praksi nije slučaj", poručila je Kovačević u emisiji „Dobro jutro Crna Gori“.

Vlada ima dva puta kojima može da ide, kaže Kovačević. Prvi je, navodi, pesimističan i nastavka bi bio strančarenja, partijskog zapošljavanja, priprema za neke naredne izbore.

„Ako se to bude dogodilo, ako se od Vlade budu napravile sjednice parlamenta to neće biti dobro. Druga opcija je da ta vlada pokrene političke procese, reforme, da poveća transparentnost, da se izbori sa korupcijom. Mi želimo ovaj drugi scenario“, poručila je Kovačević.

Važano je, kaže, i da nova Vlada usvoji zakone o Vladi i Skupštini. Prva uloga ove Vlade, je kako navodi Kovačević, to što je smijenila vladu Zdravku Krivokapića, čiji su ljudi, dodaje, pokazali da više ne znaju, nego što znaju.

„Zadatak nove vlade je da se bavi teškim pitanjima i pitanjima u interesu građana i da rješava probleme u interesu građana“, poručila je Kovačević.

Kaže da među novim ministrima ima veći broj kandidata koji imaju kompetencije za pozicije koje obavljaju, bilo da se radi o ljudima koji su stručni u svojim oblastima ili koji su dokazani u upravljanju velikim sistemima.

„Za drugi broj ministara, zaista njihove biografije ne korespondiraju sa mjestima koje su zauzeli. Da li je to rezultat političke trgovine, moći ćemo vrlo brzo da sudimo. Mislim da i ovoj vladi treba dati jedan period da pokažu šta znaju“, navela je Kovačević.

Poručila je i da je nužno da vlada odblokira proces EU integracija. Pozdravila je i odluku Vlade da otvori sjednice za javnost.

„Očekujemo povećanje transparentnosti u brojnim oblastima“, navela je Kovačević i dodala da će se CDT danas Vladi obratiti dopisom.

O odlaganju lokalnih izbora...

Kovačević je ponovila stav CDT-a da je potrebno povući predlog za odlaganje lokalnih izbora u dijelu crnogorskih opština kroz izmjene prelaznih odredbi Zakona o lokalnoj samoupravi, jer je, kako kaže predlog nezakonit i neustavan.

„Mi vjerujemo da je to i povreda Ustava... Mislim da oko toga nema čak ni dileme“, poručila je Kovačević. Kaže i da među svim političkim akterima ima onih koji su u jednom periodu govorili da je takvo odlaganje izbora neustavno.

„To je politički oportunizam. U ovom slučaju pokazuje da se izbori ne odlažu iz nekih realnih razloga, nego da je to povezano sa stranačkim interesima“, poručila je Kovačević.

Navela je i da do kraja oktobra nema dovoljno vremena da se izmijeni izborno zakonodavstvo, da se očiste birački spiskovi, da se profesionalizuje DIK.

„Ja ne vidim da se do oktobra može nešto značajno da uradi. Jasno je da političke partije ne odlažu ove izbore zbog izborne reforme“, poručila je Kovačević.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније