Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

P.R.

09. 05. 2022. 20:27   >>  20:43 3

POPA NA CETINJU

"Crna Gora može računati na našu punu podršku"

Kao najnaprednija kandidatkinja za članstvo u Evropskoj uniji (EU), Crna Gora može računati na našu punu podršku u naporima da napreduje u ključnim reformama i izbori se za svoje mjesto u Uniji, poručila je šefica Delegacije EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa.

Delegacija EU u Crnoj Gori organizovala je svečani prijem povodom Dana Evrope na Cetinju.

"Ponosni smo što je, u ovim odlučujućim nastojanjima da izgradimo slobodnu, sigurnu i prosperitetnu Evropu, Crna Gora na našoj strani, kao pouzdan i vjerodostojan partner. Potpuna usklađenost Crne Gore sa spoljnom politikom Evropske unije je čvrst i visoko cijenjen dokaz posvećenosti našim zajedničkim vrijednostima", istakla je Popa.

Popa navodi da se raduje danu kada će ova "prelijepa zemlja slaviti Dan Evrope kao punopravna članica Unije".

"Dan Evrope je prirodno i prilika da se osvrnemo na to koliko smo daleko stigli kao Unija, i da razmislimo o pravom smislu i značaju naših temeljnih vrijednosti. Evropska unija je ukorijenjena u zajedničkoj vjeri u ljudsko dostojanstvo, slobodu, demokratiju, jednakost, u vladavinu prava i ljudska prava. Danas, kada naša Unija slavi 72. rođendan, s ponosom možemo reći da su se ove osnovne vrijednosti pokazale kao čvrst temelj za zajednicu koja je svojim članovima donijela najduži period neprekinutog mira i prosperiteta u dugoj, i često burnoj evropskoj istoriji", kazala je Popa.

Popa ističe da se ipak, EU ne okružuje zidovima, već je ujedinjena i odlučna da te vrijednosti zaštiti od višestrukih izazova, čak i daleko van svojih granica.

"A izazovi s kojima se danas suočavamo zaista su višestruki i ozbiljni. Tek što smo prošli kroz do sada neviđenu zdravstvenu krizu, i usred rješavanja ekonomskih izazova koje je ona uzrokovala, sada se takođe suočavamo s nemilosrdnom agresijom na jednu miroljubivu evropsku naciju. Nešto što je prije samo nekoliko mjeseci bilo nezamislivo", dodaje Popa.

Popa navodi da krize ovih razmjera stavljaju na probu temeljne vrijednosti EU.

"Međutim, kao i mnogo puta ranije, Evropska unija je odgovorila izazovu, a naša solidarnost i jedinstvo samo su postali jači. Stajali smo uz prijatelje i partnere tokom krize kovida-19. I danas ćemo s prijateljima i partnerima stati u podršku ukrajinskoj borbi za slobodu i dostojanstvo, te pravu da sama odlučuje o svojoj budućnosti", zaključila je Popa.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније