Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.V. ]

10. 05. 2022. 16:00 >> 16:02

MAROVIĆ U PARIZU

Francuska podržava evropski put CG

Francuska je, kao predsjedavajuća zemlja Savjetom EU izrazila spremnost da pomogne Crnoj Gori da ubrza reforme i da se što prije pridruži EU, rekla je potpredsjednica Vlade i minstarka evropskih poslova Jovana Marović. Ona je navela da su na tom putu dobili konkretne predloge u oblasti ekonomske saradnje i ekspertize na koju možemo računati kao država koja je odlučna da sprovede reforme. Marović je u Parizu imala niz sastanaka sa predstavnicima francuske Vlade, Predsjedništva i Senata.

Kako je kazala, posjeta Francuskoj je bila veoma uspješna, nakon učešća na konferenciji u Senatu, imala je i više konstruktivnih sastanaka.

"Izložili smo svoj cilj i prioritete 43. Vlade, a tiču se ubrzanja procesa evropske integracije, neophodnih reformi na jačanju vladavine prava i ostalih reformi koje se odnose na pravosuđe, a trebalo bi da obezbijede rezultate na kojima EU insistira“, rekla je Marović.

Prema njenim navodima, sastanaci u Parizu će se odraziti i na konferenciju koju Francuska, u okviru svog predsjedavanja planira krajem juna.

"Mi smo dostavili predloge za konferenciju i nadamo se da će ona biti uspješna, te da će biti poslata snažna poruka o procesu proširenja i Zapadnog Balkana, ali i konkretno Crne Gore kao lidera u procesu evropske integracije“, zaključila je Marović.

Sastala se sa predsjednikom Komisije za vanjske poslove i odbranu Senata Francuske Kristijanom Kambonom sa kojim je razgovarala o načinima zajedničkog angažovanja kako bi Crnoj Gori pomogli na njenom putu pridruživanja EU.

"Zapadni Balkan je integralni dio Evrope i nadam se, uskoro, sastavni dio Evropske unije. Ova užasna ukrajinska kriza pokazala je potrebu da pomognemo zapadnobalkanskim državama i Crnoj Gori da se što prije pridruže EU. Cilj nam je da se u okviru EU okupe države koje dijele iste vrijednosti kako bi se svi izazovi lakše i temeljnije rješavali“, poručio je Kambon. 

On je dodao da je na sastaku razgovarano i o načinima unapređenja parlamentarne saradnje i intenziviranju dijaloga u tom segmentu.

Prihvatio je poziv potpredsjednice Vlade da posjeti Crnu Goru i sa ključnim donosiocima odluka razgovara o daljim obavezama na evropskom putu.

Marović se sastala i sa diplomatskom savjetnicom predsjednika Republike Francuske Emanuela Makrona, Izabel Dumon koja je pozdravila formiranje nove Vlade, kao i činjenicu da je bazirana na evropskim prioritetima.

"Imajući u vidu važnost koju predsjednik Makron poklanja regionu Zapadnog Balkana, Francuska namjerava da pruži neophodnu podršku Crnoj Gori u cilju intenziviranja pregovaračkog procesa sa EU“, kazala je Dumon.

Pozdravila je stoprocentnu usklađenost Crne Gore sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, te izrazila ocekivanje da će naša zemlja nastaviti s dosljednim usklađivanjem i u narednom periodu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније