Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.Č.J.

13. 05. 2022. 14:15 >> 14:13
1

VUJOVIĆ

"Premijer mora da vodi računa o dignitetu države"

Nije problem u sastanku sa patrijarhom Srpske pravoslave crkve (SPC) već je potpuno neprimjereno da premijer jedne sekularne države održava zvanične sastanke u vjerskim objektima, kazao je generalne sekretar Socijaldemokratske partije (SDP) Ivan Vujović.

Vujović ističe da premijer mora voditi računa o dignitetu države.

"Jer se ovakvim ponašanjem i protokolarnim činom stiče utisak da postoje institucije koje su iznad države, što je inače u slučaju ove vjerske zajednice demonstrirano bezbroj puta i za vrijeme prethodne ali i prethodnih vlasti", kazao je Vujović.

Ovdje su, kaže, stvari više nego jasne. Kaže da nije riječ o bilo kakvom temeljnom ugovoru, već regulisanju ugovornih odnosa sa vjerskim zajednicama, u skladu sa pravnim sistemom Crne Gore.

"CPC i SPC su vjerske zajednice koje nemaju takav ugovor sa državom i ukoliko postoji interes sa njihove strane država može da uđe, na potpuno javan i transparentan način, u regulisanje tih odnosa", navodi se u saopštenju.

U SDP-u, kako navodi Vujović, vjeruju da bi tim ugovorima morali i jasno da se preciziraju neki elementi kako bi se spriječilo dosadašnje, u više navrata, antipravno ponašanje Srpske pravoslave crkve u Crnoj Gori.

"Dakle, potpuno ravnopravno i nediskriminatorno jer je to jedino normalno i ustavno ponašanje svake ozbiljne države. Zakulisne i tajne radnje bivše apostolske Vlade oko ovog pitanja ne obavezuju novu Vladu i ovdje sva procedura mora da ide potpuno regularnim i zakonskim putem", kazao je Vujović.

On u saopštenju navcodi da je posebna tema, kako je kazao, negatorski i uvredljiv odnos SPC, tj. njenog vrha, prema državi Crnoj Gori, crnogorskom narodu njegovoj istoriji i tradiciji.

"Takođe, posebna je ali vrlo važna tema politička i vrednosna agenda ove vjerske organizacije, koja je u ključnim elementima suprotstavljena bazičnim vrijednostima modernog crnogorskog društva, a da ne govorimo o bilo kakvom suočavanju sa prošlošću i ratovima 90-ih kao i jasnoj podršci datoj osuđenim ratnim zločincima. Danas je i cjelokupnoj međunarodnoj javnosti jasna suština djelovanja vrha ove vjerske zajednice, kao promotera antizapadne i anti EU politike, što je nedavno konstatovao i Evropski Parlament, označavajući SPC kao eksponenta ruskih političkih i imperijalnih interesa u regionu pa tako i u Crnoj Gori", zaključio je Vujović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније