Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.Č.J. [ Mina ]

16. 05. 2022. 14:01 >> 13:59

JELUŠIĆ

Zastupljenost žena u Skupštini i dalje ispod prosjeka

Zastupljenost žena u crnogorskom Parlamentu je i dalje ispod prosjeka i ne dostiže 30 odsto, kazala je predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost Božena Jelušić.

Jelušić je, na sjednici Ženskog parlamenta, kazala da u Skupštini imaju 22 poslanice, odnosno 27 odsto i da, kad se pogleda piramida moći, “vidimo da je došlo do velike promjene”.

“Nijesmo mi u Parlamentu zadovoljne brojem žena koje su u izvršnoj vlasti, ali moram da kažem da je na toj piramidi napravljen značajan iskorak i to daje nadu da Crna Gora zaista ima drugačiji pristup integraciji ženske perspektive u sve politike koje se u zemlji vode”, kazala je Jelušić, prenosi portal Vijesti.

Ona je rekla da je napravljen rijedak iskorak, jer prvi put da Ženski parlament na 14. zasijedanju ima predsjednicu Skupštinu, potpredsjednicu Skupštine i potpredsjednicu Vlade.

Na sjednici kojoj prisustvuje premijer Dritan Abazović, ministri, ambasadori, predstavnici institucija i civilnog sektora vodi se rasprava na temu “Institucionalni mehanizmi za rodnu ravnopravnost u Crnoj Gori”.

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović kazala je da je skoro osam decenija od dobijanja prava glasa Ustavom, položaj žena u Crnoj Gori poboljšan, ali je i dalje neravnopravan.

“Pred nama je još dug i trnovit put”, kazala je Đurović.

Ona je navela da praksa govori da je vrijeme za nove, snažnije podsticajne mjere koje će dodatno unaprijediti položaj žena i učiniti ih aktivnijim sudionicima svih aspekata društva koje su, rame uz rame sa muškarcima, generacijama gradile i izgradile za buduće generacije.

Potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak je kazala da je ponosna na saradnju Ženskog kluba.

Podsjetila je da je klub izmijenio Zakon o graničnoj kontroli gdje su omogućili samohrani roditelj, a najčešće su to majke, mogu da putuju sa svojim djetetom bez odobrenja drugog roditelja uz nadzor Centra za socijalni rad i policije.

Bošnjak je kazala i da je, između ostalog, izmijenjen i Zakon o putnim ispravama gdje je omogućeno da djeca lakše dobiju pasoš.

“Žene u ovom sazivu su dale značajan doprinos. To očekujem i od koleginica u Vladi i drugih institucija”, kazala je Bošnjak.

Premijer Dritan Abazović kazao je da prihvata kritike koje su na mjestu, da ni Vlada nema zadovoljavajući broj žena, ali da nije uvijek sve u kvantitetu.

“Mislim da ova piramida moći koja se polako mijenja i koja iskazuje novo lice Crne Gore - lice koje pokazuje da zemlja mijenja svoju političku kulturu. Nadam se da mijenja i svoju političku praksu i da će njihovim zalaganjem na odgovornim mjestima koje sada obavljaju, pokazati da se društvo zaista transformiše u pravom smjeru”, rekao je Abazović.

On je istakao da odnos prema rodnoj ravnopravnosti mora biti znatno drugačiji nego ranije, ako je cilj da se stane u red sa evropskim zemljama visokog stepena demokratije.

“Naša podrška neće izostati. Biće uskoro uspostavljena Kancelarija za rodnu ravnopravnost. To nije dovoljno, ali je dobar signal i početak”, kazao je Abazović.

On je naveo da Vlada mora biti stimulativna da podrži žensko preduzetništvo, i pozvao ministre da “tijesno” sarađuju sa Ženskim klubom Skupštine.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније