Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

a [ M.V. ]

18. 05. 2022. 19:32 >> 19:30

MILER I ĐUROVIĆ

Austrija nastavlja da podržava EU integracije

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović sastala se danas sa ambasadorom Republike Austrije Karlom Milerom, ističući da dvije zemlje gaje kontinuirano dobre, prijateljske i partnerske odnose, te plodotvornu saradnju u svim oblastima. Kako je rečeno, Đurović je zahvalila na podršci koju Republika Austrija pruža našoj zemlji, ali i regionu Zapadnog Balkana, na planu evropskih integracija. U tom kontekstu, ona je apostrofirala značaj direktne tehničke pomoći našim institucijama ali i ukazala na važnost napora koji Republika Austrija ulaže kako bi politika proširenja EU bila visoko na agendi ostalih država članica.

Đurović je navela da Crna Gora cijeni zalaganje zvaničnog Beča koji u kontinuitetu aktivno podržava vanjskopolitički kurs Crne Gore i vrednuje napredak i reformske napore ostvarene na unutrašnjem planu, kao i doprinos koji je naša država svojim pozitivnim primjerom pružila i pruža jačanju stabilnosti i napretku regiona.

"Crna Gora je dugi niz godina u procesu pregovora, u kome je kao zemlja kandidat i najdalje odmakla, stoga je naše očekivanje da ćemo uz vrednovanje rezultata koje smo ostvarili i koje ćemo ostvariti u periodu koji je pred nama, biti u prilici da postanemo prva naredna članica Evropske unije”, kazala je Đurović.

Buduće članstvo naše države, značilo bi, kako je naglasila predsjednica parlamenta, i potvrdu evropskih perspektiva na prostoru Zapadnog Balkana, ali i dodatnu garanciju zemljama kandidatima da proces proširenja istinski živi u praksi, što bi značajno osnažilo dalja nastojanja i zalaganja u pristupnim procesima.

Predsjednica je ocijenila i da složenost aktuelnih prilika na istoku Evrope, uz sve negativne reperkusije, poziva i na dodatno ujedinjavanje geografski jedinstvenog prostora Evrope, te u toj ravni otvara prostor da se iznova i snažnije preispita potreba što skorijeg integrisanja Zapadnog Balkana u EU, što Crna Gora prepoznaje i kao šansu više, koju će nastojati da do kraja iskoristi.

"Pred nama je veliki zadatak i obaveza da, rješavajući neka od najvažnijih pitanja, od kojih svakako ispunjavanje uslova za dobijanje završnih mjerila za poglavlja 23 i 24 zauzima jednu od primarnih pozicija, dođemo do cilja i dobijemo datum pristupanja EU. Ne manje važno, rješavanjem ove problematike, vratili bismo puno povjerenje građana, što i jeste jedan od prioriteta novouspostvljene vladajuće većine”, kazala je predsjednica parlamenta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније